4 years ago

Mbyllet misioni i FMN në Tiranë/ Sejko: Të angazhuar për çuarjen deri në fund të axhendës

Report TV
Report TV
FMN ka mbyllur misionin e radhës në Tiranë. Të pranishëm në konferencën përmbyllëse ishin Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj dhe shefi i Misionit të FMN-së për Shqipërinë, Jan Kees Martijn.

Sejko në fjalën e tij ka deklaruar se Shqipëria ka bërë hapa para për sa i përket ekonomisë. Sipas Sejokos Banka e Shqipërisë është angazhuar për çuarjen përpara të axhendës së vendit.

"Opoinioni i Bankës së Shqipëris: Zgjerimi i kërkesës agregatë ka mundësuar trendin e rrijtes ekonomike. Borxhi është reduktuar dhe bilanca e e sektorit privat janë përfocuar. Norma e inflaiconit mbete në objetkiv. Teregjet financiare janë të qeta. Likuiditeti është i bollshëm. Kursi i këmbimit eshtë i qëndrueshëm . Kredia është në përmisim. Treguesit të shëndetit banka jan në nivel të larta. Kreditë me probleme ne ulje. Kto i hapin rrugën qëdrimit aktiv në kreditim, kanë pasuaruar ambjentin e jashtëm. Hamronzimin fiskal dhe reformat strukturore.

BSH gjatë 2018 ka vijuar stimulin monetar dhe zbutur luhajtje. BSH ka punuar për zbatimin ne kredive me probleme. Zbatimin e programin kmobëtar për përdorimin e lekut per praktitk mbikqësyrës. Ka ushtrua kompetencat në sistëmin e pagesave. Prepspetkivat mbeten pozitive. Rritje afatmesëm rritje pagash. Në afatin e gjatë, Banka e Shqipërisë vijon të konstatojë se vendi ka nevojë për vazhdimin e reformave strukturore. Këto reforma duhet të synojnë rritjen e produktivitetit dhe të konkurrueshmërisë, përshpejtimin e ritmit të rritjes dhe të ritmit të konvergjencës me Bashkimin Evropian, si dhe rritjen e qëndrueshmërisë së ekonomisë dhe sistemit financiar shqiptar. Reformat strukturore duhet të vijojnë të jenë largpamëse, ambicioze dhe gjithëpërfshirëse. Ato duhet të ankorohen gjithnjë e më tepër në procesin e integrimit evropian dhe të synojnë një konsensus sa më të gjerë politik e social.
Brenda fushës së saj të ekspertizës, Banka e Shqipërisë ka qenë dhe do të mbetet një partner i angazhuar dhe serioz në çuarjen përpara të axhendës së zhvillimit të vendit. " ka thënë ndër të tjera Sejko.

Browse more videos

Browse more videos