Sergiu Pașca: CEL MAI BUN STUDENT ROMÂN AL ANULUI DIN STRĂINĂTATE

  • 11 years ago
Este din Aiud și a finalizat studiile liceale cu nota maximă 10. A absolvit Facultatea de Medicină în Cluj-Napoca în 2007 cu nota 9.89/10. A fost numit „Cel Mai bun Student la Medicină al Anului 2006 în România.” A fost bursier al Institutului Max Planck de Cercetare a Creierului de la Frankfurt. În 2009, a obținut o Bursă post-doctorală din partea Organizației Internaționale de Cercetare a Creierului, cu distincția „Outstanding” (oferită prin competiție internațională unui singur candidat). În 2012, a primit Premiul Sammy Kuo pentru Excelență în Cercetare Neuroștiințifică și Premiul pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali de la Facultatea de Medicină Stanford). În prezent, este Bursier post-doctoral în cadrul Departamentului de Neurobiologie de la Stanford. Rezultatele cercetării sale au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine și articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Impactul acestor descoperiri este reflectat și de obținerea prestigiosului premiu-grant internațional NARSAD.

„Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienții cu autism, și am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obținut bursa IBRO cu distincția Outstanding (oferită prin competiție internațională unui singur candidat) pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford
(iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obținerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienți cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule și am identificat o substanță capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine și articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Impactul acestor descoperiri este reflectat și de obținerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroștiințe la Universitatea Stanford si prestigiosul premiu-grant internațional NARSAD.”

8 ianuarie 2013, Gala Studenților Români din Străinătate

Recommended