00:00İkinci Abdülhamit Han döneminde Ankara'da kurulan okul 120 yıllık tarihinde sayısız öğrenciyi mezun verdi.
00:09Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Osmanlı Devleti'nde değişen sanayiyle teknik ressam tornacı, kalıpçı motor ustaları gibi teknik elemanlara duyulan ihtiyaç sonucu 1905 yılında Mektebi Sanayi adıyla kuruldu.
00:22Ulus Sanayi Mektebi adı altında bir okul açıyor İkinci Abdülhamit Han. Osmanlı'nın son yüzyılı Ankara'sını düşündüğümüzde gerçekten de dikkat çekici ve bu okula yurt dışından 75 tane farklı yurt dışından hoca getiriyor.
00:38Bu hocaların çoğunluğu Alman kökenli. Okulda zaten bunların kayıtları da bulunmaktadır. Okulun İtalyan bile öğrencileri var.
00:46Onların diplomasını falan da okula gittiğimizde görmekteyiz. Okul bu faaliyetlerini yürüttükten sonra sanayi mektebi olarak Ankara'da hem mobilya kısmı var, deri kısmı var.
01:01Özellikle bu alanlarda üretimi geliştirmek için, sanayiyi geliştirmek için, sanayiye insan yetiştirmek için bu şekilde faaliyet göstermiş.
01:10Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 120 yıllık tarihiyle Türkiye'nin sanayisine sayısız nitelikli eleman yetiştiren Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası, Kurtuluş Savaşı döneminde de önemli rol üstlendi.
01:22Bu yıllarda okul dershaneleri ve idari binaları 1931 yılına kadar Marif, İskan ve Milli Müdafaa Vekaletleri olarak cephedeki askere, okul atölyelerinde ihtiyaç duyulan malzemeler ve mühimmatların hazırlanmasıyla milli mücadeleye destek verdi.
01:40Okulun İsmet İnönü döneminde 1942 yılında basılmış olan 500 lira üzerinde fotoğrafı var.
01:48Tahminim İsmet İnönü bu okulu, bu paraya, bu fotoğrafı bir minnet olarak kullandı.
01:54Çünkü dediğimiz gibi biraz önce bahsettiğim gibi Sakarya Meydan Muharebesi öncesi mühimmatların kalibrasyonu yapılıyor, hastane olarak kullanılıyor ve onlarla ilgili bir fotoğraf zaten paranın üzerindeki fotoğrafta.