Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • 6 gün önce
Terörsüz türkiye yolunda tarihi bir adım atıldı. Terör örgütü PKK, 47 yıl sonra bugün silah bıraktı. Irak’ın Süleymaniye kentindeki Casena Mağarası'nda düzenlenen törende, 30 kişilik PKK’lı grup silahlarını yakarak imha etti. Peki bu ne anlama geliyor? Silah yakmanın gömmekten farkı ne? CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan anlattı.

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:00Bu silahların tamamının bir şekilde yakılması ve bu silahların tandanslarına baktığımızda emperyal güçlerinin adreslerinin çıkması Türkiye'nin gerçek mücadelesinin ne anlama geldiğini de gösteriyor.
00:16Türkiye'de terörsüz gelecek için kritik bir dönüm noktası yaşandı.
00:21Terör örgütü PKK 47 yıl süren silahlı mücadele döneminin ardından resmen silah bıraktı.
00:25Süreç Irak'ın Süleymaniye kentinde bulunan Casene Mağarası'nda Kandil Dağı'nın eteklerinde gerçekleşti.
00:31İngilizlere karşı mücadelede o bölge insanları için, Türkler için Özdemir Paşa'nın da görev yaptığı bir bölge olarak tanımlanan bir yer.
00:40Olayın sembolik olarak anlamı odur yani o bölgenin sembolik olarak bir anlamı da var.
00:46O dönem İngilizlere karşı yapılan mücadelelerde bir karargah gibi kullanılan bir bölge orası.
00:51Silahlar yakıldı. Peki o anlar ne anlatıyor?
00:54Tarihi anlara sebep olan bir kavram var.
00:57Damnetio memoria deniyor.
00:58Yani hatıranın lanetlenmesi.
01:00Şöyle bir anlamı var bu Damnetio memoria'nın.
01:03Diyor ki asla var olmamış tüm izlerin kentin kamusal onuruna uygun olarak o bölgenin yaşamından çıkartılmasıdır deniyor.
01:12O dönemki Roma kavramının yerine Türkiye'yi koyduğunda bu ateşle yakma meselesi yani silahın o dönemdeki işte savaşılan aletin yakılması meselesi yani o zaman kılıçta ya da işte oktu o demirin bir şekilde eritilmesi o hatıranın lanetlenmesi anlamına geliyor.
01:33Silahların yakılması aslında Türkiye'nin emperyal mücadelesinin sonucunda geçmiş kötü hatıralarını bölge halkıyla silmesi demek.

Önerilen