Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • dün
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, kent genelinde son dönemde görünürlüğünde artış yaşanan kenelerin türü ve zararlı olup olmadığının tespiti için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda farklı bölgelerden kene örnekleri alınarak laboratuvarda incelendi. İncemeler sonucunda kenelerin zararsız "Rhipicephalus" türü olduğu belirlendi.

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:00Sosyal medyada görünen, basına çıkan, İstanbul'daki keneyle ilgili çekincelerini istinaden bir köpek üzerinden alınan keneleri bizim veterinerik enstitüsümüzün üzerine, İl Tarım Müdürlüğümüzün destekleriyle beraber bunları tiplendirmesine baktık.
00:16Bunları da şunu fark ettik ki aslında mevcut İstanbul'da yakaladığımız kene türü kırım-kongru kanama ateşini taşıyan zoonotik faktörlerden değil, bu hastalığı neden olacak kenelerden değil.
00:27Ama bu takiplerimizi aynı şekilde hiç duraksamadan biz takiplerimizi yapmaya devam edeceğiz.
00:352025 yılında 9.445 vatandaşımız kene ve kene şüphesiyle beraber bizim sağlık kuruşlarımıza başvurdu.
00:43Ama hem haziran ayında sıcaklıkların artması hem de gündemin biraz daha keneden dolayı zenginleşmesinden kaynaklı 5.000'den fazla başvurumuz oldu sadece haziran ayında.
00:54Ama şu konuda müsterih olsun vatandaşlarımız, bizim İstanbul kaynaklı şu ana kadar bir kırım-kongru kanamalı ateşimiz olmadı.
01:02Ama şu demek değil, bununla önlemle ilgili bu kırım-kongru kanamalı ateşinin neden olan kenenin tutunmasından kendimizi korumak için önlemler almamız lazım.
01:12Bunlar nedir? Kırsal alanlarda, işitlik alanlarında veya çayır şimende gezerken mevcut, sırf sadece işte mevcut pantolonlarımızın paçalarını çorabın içine sokmak bile olabilir.
01:25Yani kenenin tutunacağı bir deri yüzeyi bırakmayarak biz bu noktada kendimize korunabiliriz.
01:31Buna korkmamız, ne iş yap, ne yapacağımızı bilmemiz lazım.
01:34Aslında sistemimiz şu, kenenin en kısa zamanda vücudumuzdan uzaklaştırılması lazım.
01:41Ama bunu bilerek, bunun nasıl tamamen uzaklaştırılması için kenenin çıkarılmasına yönelik bizim kendi sağlık müdürlüğü sayfamızda da, sosyal medya hesaplarımızda,
01:53Sağlık Bakanlığı'nda bilgilendirme metinlerinde de kenenin nasıl çıkartılacağı aslında gösteriliyor.
01:57Veya bu konuyla ilgili bir tereddütü olduğunda, nasıl bir işlem yapılacağını, vatandaşımızla ilgili bir sıkıntı yaşadığında,
02:06en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak da kenenin çıkartması yönünde bu konuda destek alabilirler.
02:13Ama üzerine işte keneyi yakmak, sigarayla söndürmek, üzerine alkol, kolonya dökmek bunlar yanlış davranışlar.
02:20Ana amacımız kene tutunduğundan itibaren hızlı bir şekilde keneyi vücudumuzdan uzaklaştırabilmek.
02:26Sağlık testlerimize vatandaşımız başvurduğunda böyle bir şüphe oluştuğunda aslında numuneler alınarak Ankara'daki referans laboratuvarlarımıza yollanıyor.
02:342025 yılında toplam 67 kişiden biz Ankara'ya referans laboratuvarımıza Kırım-Kongo kanamalı ateşi şüphesiyle numuneler yolladık.
02:43Bunlardan 10'u Kırım-Kongo kanamalı ateşi çıktı ve bunların 9'u şu anda taburcu edildi.
02:49Bir tanesinin tedavisi devam ediyor.
02:50Ama şunu söyleyebilirim, bunların hiçbiri İstanbul kaynaklı vakalar değil.
02:55Başka noktalarda işte Anadolu'nun başka noktalarında kene tutumu olduktan sonra tedavi almak için İstanbul'a gelen vatandaşlarımız.
03:03İstanbul'a gelen vatandaşlarımızın da tedavisini enfeksiyon kliniklerimizle titizlikten takip ediyoruz.

Önerilen