Medipol Mega Üniversite Hastanesi Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkma (bruksizm) sorununun zamanla çene yapısında bozulmalara ve ruh sağlığında olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtti. Uzmanlar, erken tanı ve müdahalenin önemine dikkat çekiyor.
00:03İstanbul Medipol Mega Hastanesi çocuk diş hekimliği bölümünde görev almaktayım.
00:08Son zamanlarda çok sıklıkla karşılaştığımız, aileler tarafından bize çok geri bildirimde bulunan,
00:14fark etmeden ilerleyen bir durumdan, bruksizmden bahsetmek istiyorum.
00:18Aslında aileler çoğunlukla bize çocuklarının diş sıkmasının, gıcırdatmasının seslerinden şikayet ettikleri için başvurmaktalar.
00:26Bu endişelerinde çok haklılar çünkü bruksizm fiziksel ve ruhsal olarak çocukların gelişimini etkileyebilmekte.
00:34Kısaca bruksizmi tanımlayacak olursak, bruksizm gece uyku sırasında çoğunlukla karşılaşılan,
00:41gündüzde görülebilen diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı olarak tanımlanabilmekte.
00:46Gece diş sıkıp gıcırdatan çocuklarda gündüzleri, baş ağrısı, çene ağrıları, dişlerde aşınma ve diş hassasiyetleri görülebilmekte.
00:55Bu nedenle bruksizmin tam anlamıyla anlaşılması, tedavi yöntemlerinin belirlenmesi açısından önem taşımakta.
01:03Bruksizme birçok neden olan faktör bulunmakta.
01:07Bunlar stres ve kaygı bozuklukları, genetik özellikler, alerjik durumlar, çene kapanışlarındaki bozukluklar ve kötü ağız alışkanlıkları olabilir.
01:18Bu faktörler arasında en önemlisi stres ve kaygı bozuklukları.
01:20Duygusal anlamda çok hassas olan çocuklar gün içinde yaşadıkları stres kaynaklarını içlerine atarak gecede bruksizm yani diş sıkması olarak dışarı vurabilmekte.
01:33Burada bizim için en önemli olan etken farkındalığımızın bu konuda yüksek olması.
01:38Aileler eğer çocuklarının diş sıktığını ve gıcırdattığını düşünüyorlarsa, dişlerinde hassasiyetler varsa, çene ağrıları ve baş ağrılarından şikayet ediyorlarsa, bizlere yani çocuk diş hekimlerine başvurmaları önem taşımakta.
01:52Bizlerin de burada izleyeceğimiz yol, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyen bruksizmin mümkün olduğunca engellenmeye çalışılması.
02:03Her bruksizm vakası tedavi gerektirmemekte.
02:06Ancak ilerleyen semptomların saptandığı durumlarda bazı tedaviler çocuklara uygulanabilir.
02:12Bu tedaviler arasında gece plak uygulamaları, bazı medikal tedaviler ya da psikolojik açıdan destek sağlanması olabilmekte.
02:22Burada daha önce de belirttiğimiz gibi amacımız çocukların fiziksel ve ruhsal gelişiminin bruksizmi tarafından olumsuz engellenmesini önlemek.
02:31Bruksizm tedavi edilmediğinde çene ve baş ağrıları çocuklarımızda sıklıkla görülmekte, artarak devam etmekte.
02:38Ve ilerleyen dönemlerde eklem ağrılarında artışa, dikey boyut yüksekliğinde azalmaya, sonuç olarak da dış görünüşünde olumsuz anlamda yani estetiğinde olumsuz anlamda etkilenmesine sebep olabilmekte.
02:54Bu nedenle ailelerin bu durumu erken fark etmesinin önemli olduğunu ve en kısa sürede bizlere yani çocuk diş hekimlerine başvurması gerektiğini düşünmekteyim.