8 yaşındaki Gaziantepli mucitler, hayat da kurtaran bir buluş yaptı.
Konumuz Antep fıstığı, kuşlar ve çocuklar… Yaz aylarında güneşte kuruması için yere serilen fıstıklar, belli ki kuşlar için adeta bir ‘açık büfe’ daveti oluyor ve bu cazip sofraya dalıyorlar.
Kavurucu güneşin altında kuşları kovalama görevi de Antep’te fıstık işi yapan ailelerin çocuklarına düşüyor. Bir de buna boğazına fıstık kaçan kuşların dramatik ölümleri eklenince, olay tam bir Hitchcock filmine dönüşebiliyor. Fıstıklar gidiyor, kuşlar ölebiliyor, çocuklar güneş altında zorlanıyor ve sıcaktan bayılanlar oluyor…
Rıdvan ve Muaz, okullarına gelen Bilim Kuşağı Atölyeleri’nden sonra, kendilerinin de yaşadığı bu sorun için bir icat yaptılar.
Bir sensörü, uzun kumaş parçalarını ve bir pervaneyi bir araya getiren düzenekleri şöyle çalışıyor:
Kullandıkları sensör; kuşlar fıstıklara yaklaştığı anda fanı / yani pervaneyi harekete geçiriyor. Çalışan pervane fıstıkların üzerine yerleştirilen kumaş parçalarını dalgalandırıyor. Böylece oluşan ‘teknolojik korkuluk’ da kuşları uzaklaştırıyor.
Sonuç olarak ne fıstıklar azalıyor, ne kuşlar boğuluyor, ne de çocuklar kızgın güneşin altında kuş kovalamak zorunda kalıyor.
Peki bu icadın temellerinin atıldığı Bilim Kuşağı Atölyeleri nedir?
Türkiye’nin, dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi okullarda okuyan öğrencilere, yeni teknolojileri öğrenebilecekleri bilim setleri gönderilir.
Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubunun iş birliği ile gerçekleşen bu ‘bilim seferberliği’ ile gönüllü rol model öğretmenler aracılığıyla dezavantajlı bölgelerdeki parlak gençlere teknolojik bir donanımla araştırma yapma fırsatı tanınıyor.
İlk adımda 750 bin çocuğa ulaşılması hedeflenen bu sosyal sorumluluk projesi sayesinde ortaya çıkan icada yakından bakalım.
00:008 yaşındaki Gazi Antepli mucitler hayatta kurtaran bir buluş yaptı.
00:04Nobel sahnesine çıkıp dünya artık bize borçlu demiyorlar ama hayat kurtardıkları kesin.
00:11Konumuz Antep fıstığı, kuşlar ve çocuklar.
00:14Yaz aylarında güneşte kuruması için yere sellan fıstıklar,
00:18belli ki kuşlar için adeta bir açık bir fedaveti oluyor ve bu cazip sofraya dalıveriyorlar.
00:24Kavurucu güneşin altında kuşları kovalama görevi de Antep'te fıstık işi yapan ailelerin çocuklarına düşüyor.
00:30Bir de buna boğazına fıstık kaçan kuşların dramatik ölümleri eklenince olay tam bir Hitchcock filmine dönüşebiliyor.
00:37Fıstıklar gidiyor, kuşlar ölebiliyor, çocuklar güneş altında zorlanıyor ve sıcaktan bayılanlar oluyor.
00:43Rıdvan ve Muaz okullarına gelen bilim kuşağı atölyelerinden sonra kendilerinin de yaşadığı bu sorun için bir icat yaptılar.
00:50Bir sensör uzun kumaş parçaları ve bir pervaneyi bir araya getiren düzenekleri şöyle çalışıyor.
00:58Kullandıkları sensör kuşlar fıstıklara yaklaştığı anda fan yani pervaneyi harekete geçiriyor.
01:05Çalışan pervane fıstıkların üzerine yerleştirilen kumaş parçalarını dalgalandırıyor.
01:10Böylece oluşan teknolojik korkulukta kuşları uzaklaştırıyor.
01:14Sonuç olarak ne fıstıklar azalıyor, ne kuşlar boğuluyor, ne de çocuklar kızgın güneşin altında kuş kovalamak zorunda kalıyor.
01:21Peki bu icadın temellerinin atıldığı bilim kuşağı atölyeleri nedir?
01:26Türkiye'nin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi okullarda okuyan öğrencilere yeni teknolojileri öğrenebilecekleri bilim setlere gönderilir.
01:34Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi grubunun iş birliğiyle gerçekleşen bilim seferberliğiyle gönüllü rol model öğretmenler aracılığıyla dezavantajlı bölgelerdeki parlak gençleri teknolojik bir donanımla araştırma yapma fırsatı tanımıyor.
01:50İlk adımda 750 bin çocuğa ulaşılması hedeflenen bu sosyal sorumluluk projesi sayesinde ortaya çıkan icada yakından bakalım.