- 16.05.2025
Kategori
🗞
HaberlerDöküm
00:00İyi akşamlar değerli izleyiciler, tek etek bu haftada ilginç bir tartışma aslında uzun süredir süren bir tartışma ya da belirli bir süredir süren bir tartışma demek daha doğru tartışmayı bu akşam burada biraz daha taraflarıyla ortaya koymak istiyoruz.
00:17Biliyorsunuz Prof. Dr. Atilla Yayla, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla geçtiğimiz haftalarda katıldığı bir panelde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tarafından düzenlenen bir panelde ilginç bir konuşma yaptı.
00:33Konuşma içerisinde demokrasi ve özgürlükle ilgili de pek çok cümleye pek çok fikir vardı ama özellikle bu konuşma içerisinde Atilla Yayla'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk hakkında söylediği bazı sözler bir kısmını yanlış anlaşarak ya da yanlış nakledilerek tartışma konusu oldu.
00:57Atilla Yayla burada yaptığı konuşmada Türkiye'de rejimi ya da rejimin işleyiş biçimini eleştirirken Türkiye'deki bazı noktalara değindi ve özellikle dedi ki gelecek nesiller Atatürk'e geldiğini gösterir, kim bu adam diyecekler, biz bunlara ne cevap vereceğiz, ne gerek var bunlara, devletlerdeki fotoğraflarını gösterip kim bu diye soracaklar, hatırlanmayacak bile.
01:21Bunlar artık çağ dışıdır anlamına gelen, kelimesi kelimesine bu değil elbette ama bu anlama gelecek cümleler sarf etti.
01:29Konuşmanın özünde bir özgürlük, bir demokrasi arayışı vardı ama ondan daha fazla tartışılan elbette ki Atatürk'le ilgili sözleri oldu Atilla Yayla'nın ve ardından da bir özgürlük ortamından üniversitede ya da olması gereken üniversitede Atilla Yayla'nın görevine sorun verilmese bile görevden açığa alındı, ders vermesi engellendi ve hakkında soruşturma başlatıldı.
01:57Bu soruşturma halen sürüyor. Bu akşam bu konuyu ele alacağız çünkü Atilla Yayla diyor ki Kemalizm diye bir rejim yoktur, bu rejimin ideolojisi yoktur diyor daha doğrusu.
02:07Olmayan bir ideoloji üzerinden tartışmalar yapılıyor, benim karşıma çıkıp kimse Kemalizm nedir anlatamıyor diyor.
02:15Bu akşam bu konuyu anlatabilecek isimlerden biri var. Atilla Yayla'nın karşısında bu konuyla ilgili olarak sevgili Doğu Perinçekler, zaman zaman bu nevi tartışmalarda konuğumuz olan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçekler ve tabii haliyle Atilla Yayla da burada. Hoş geldiniz efendim.
02:38Önce bir şey sorayım, tartışma konusunda, Kemalizm'in tartışma konusunda Doğu Perinçek yeterince yetkin midir? Doğu Perinçek'in bu konuyu tartışmasına bir itirazı var mı baştan sorayım?
02:50Yani insanlar yetkin midir değil midir herhalde benim karar vermem doğru olmazsa herkes kendi kendisini bilir. Kendisini yetkin gören insan tabii ki yetkindir.
03:00Ama ondan önce belki bir şey düzeltmem lazım, izin verirseniz. Ben o konuşmada, siz maalesef naklettiniz ama o konuşmada Atatürk'le ilgili bir şey söylemedim. Siz de işaret ettiniz. Konuşmanın büyük bölümü zaten akademik bir konuşma.
03:11Soru üzerinde sadece otuz saniyelik bir dakikalık bir kısmı da o da kendi görüşüm olarak değil. Ayrıca açıklarım burada, Avrupalıların bize muhtemelen neden her yerde Atatürk heykelleri var, neden bütün devlet dairelerinde aynı adama fotoğraflar var diye soracaklarını söyledim.
03:28Oradaki gazetenin çatmasıyla aynı adam bu adama döndü, sonra bu adam o adama döndü ve bu bir hakaret olarak yansıtıldı ve tartışma ve fırtına biraz bunun üzerinden koptu. Bu birinci kısmı.
03:39İkinci kısmı da asıl ana kısmı zannediyorum. Ben 25-45 arasındaki tek parti rejiminin, tek parti döneminin bize devamlı propaganda edildiği kadar ilerleme olmadığını, hatta bazı bakımlardan geriye gidiş olduğunu söyledim.
03:52İlerici gelici de demedim çünkü ilerici gelici kavramı benim terminolojimde pek yok. Böylece düzeltmek isterim.
03:58Peki şimdi mesela şunu merak ediyorum ben. Hazırsız bunu söylemişken, gerçi Doğubey de muhakkak ki farklı şeyler söyleyecektir ama ben bir şeyi merak ediyorum.
04:08Diyorsunuz ki Atatürk'e giderek bu adamın resmi niye burada var, bu heykel niye diye soracak Avrupalılar Türkiye'ye geldiğinde diyorsunuz.
04:18Avrupalılar mesela Amerika'ya gittiklerinde veyahut da doları ellerine aldıklarında üstünde Washington resmini görünce niye Washington burada var, niye bu şehrin adı Washington, niye bu hayatın adı Washington diye soruyorlar mı?
04:30Yoksa kendi bağımsızlık savaşlarında büyük faydası olmuş bir cumhurbaşkanına onora ekmelerini, onurlandırmalarını normal bir karşılıyorlar.
04:42Şimdi yine bir düzeltme ile başlayayım. Bu adamın ifadesini kullanmadığım bandın iyilik sözünden sonra çıktı ortaya. Bu adamın ifadesi yok. Aynı adamın ifadesi var. Ondan önce de zaten bu adam resmi kullanılmış.
04:52Yani bir toplumun hizmeti geçmiş, toplumun tarihinde iz bırakmış insanların onur edilmesi elbette ki gerekli bir şey ve bütün toplumlar bunu yapıyor.
05:02Ama dünyanın diğer ülkeleriyle, diğer demokrasileriyle Türkiye'yi karşılaştırırsanız oralarda sembollerde ve simgelerde daha büyük bir çoğulluk, çoğulculuk olduğunu görüyorsunuz.
05:11Türkiye diğer bazı ülkelerle bu bakımdan daha geride. Bu ne kadar doğrudur ve medeni bir ülkeye, bir demokrasiye bu ne kadar yakışır bunun tartışılması lazım.
05:20Yoksa elbette ki tarihte iz bırakmış, Türkiye'ye hizmetleri olmuş, Türkiye'de önemli işler gerçekleştirmiş kimselerin başta hatta Türkiye olmak üzere onur edilmesi gayet normal bir şey.
05:30Burada bir sıkıntı, bir problem yok. Ama Avrupa ülkeleri mesela Avrupa Birliği ülkeleri incelediğiniz zaman Türkiye'deki her benzer bir durumla karşılaşmıyorsunuz.
05:38Çok büyük bir ufaklıkla karşılaşıyorsunuz. Yani sembollerde ve simgelerde tamamen neredeyse bir monizme doğru kayınmış gibi görünüyor.
05:45Avrupalılar büyük bir ihtimalle bunu sorgulayacaklardır, bunu merak edeceklerdir şeklinde konuştum.
05:51Yani Avrupalılar Türkiye'deki her şey hallolduğu bir tek Atatürk resimlemiyor mu?
05:55Şüphesiz ama Türkiye'nin birçok problemi var ama bazen de semboller ve simgeler ve sembollere ve simgelere karşı gösterilen tavır o ülkedeki siyasi felsefeyi önemli ölçüde yansıtıyor olabilir.
06:07Neden böyle işlediniz siyasi felsefesi?
06:10Atatürk mesela Türkiye'de siyasi felsefe olarak çalın, çırpın, yolsuzluk yapın, yandaşlarınızı kayırın diye bir felsefe mi getirmişler?
06:20Bu meseleyi sadece bir tarihi figüre indirmek de pek doğru değil.
06:27Ben de zaten konuşmamda bir tek tarihi figüre indirdim.
06:30Ama siz indirdiniz, o cevabınızı verirken siz indiriyorsunuz tek bir tarihi figüre.
06:33İndirmiyorum. Ben esas itibariyle hem notosanım itibariyle hem yetişme tarzım itibariyle genellikle bireyler indirmek yerine sistem değerlendirmesi yapmaya çalışıyorum.
06:45İzmir'deki konuşmamda da bir sistem değerlendirmesi.
06:48Türkiye Cumhuriyeti tarihinin iki ana dönemi siyasi felsefesini karşılaştırma denemesinde bulunmuştum.
06:54Olay bu. Bunu da bir paradigma çerçevesinde, benim Ortak Medeniyet Paradigması adını verdiğim bir çerçeve içerisinde yapmıştım.
07:02İsterseniz ondan kısaca bahsedeyim.
07:04Değişik paradigmalar var. Herkes aynı paradigmaları paylaşmak zorunda değil.
07:08Mesela 25, 45 ve 50 sonrasını Maksis Paradigması açısından da inceleyebilirsiniz, karşılaştırabilirsiniz.
07:15Demokrat Paradigması açısından da inceleyebilirsiniz.
07:17Yumuşak Cumhuriyetçilik Paradigması açısından da, Sert Cumhuriyetçilik Paradigması açısından da inceleyebilirsiniz.
07:22Benim paradigmam Ortak Medeniyet Paradigması dediğim şey.
07:25Burada Ortak Medeniyet Paradigması'nın altının özellikle çizilmesini şundan istiyorum ben.
07:30Ben sadece bir topluma ve sadece bir toplumun belli bir dönemine bakarak bir paradigma geliştirme çabası içinde değilim.
07:36Bütün insanlık tarihini inceleyerek ve ortak noktaları böyle bir medeniyet paradigması geliştirme peşindeyim.
07:42Ondan sonra da bu paradigmayı dünyanın her ülkesine, burada kendi ülkeme de tatbik etme çabası içindeyim.
07:48Bu tabii bu paradigma belli sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
07:51Bunu beğenenler olabilir, beğenmeyenler olabilir.
07:53Ama netice itibariyle bir bilim adamının, bir fikir adamının bu tür bir çaba yürütmesinde ve düşüncelerini toplumla paylaşmak istemesinde bir anomallik yoktur.
08:03Asıl anomallik zannediyorum bana yapılan muameledir.
08:06Bu paradigma da hafife alınacak bir paradigma değil.
08:09Dünya tarihinde iz bırakmış büyük filozoflar Mises gibi, Hayek gibi, Popper gibi,
08:13hatta Akdeniz bölgesi uzmanı olan Brunner gibi isimler incelediğinde bu paradigmanın çok ciddi maddi temellerinin olduğu görülür.
08:22Ben bu paradigmayı 12 unsurla izah etmeye çalıştım.
08:26Çok kısa bir şekilde.
08:28Yani özel mülkiyet, defakta olarak değil, dejur olarak özel mülkiyet, serbest mübadele,
08:34sözleşme serbestliğisi ve sözleşmeden yerine getirmesini sağlayacak hukuk hukukları,
08:39hukukun hakimiyeti, siyasi muhalefetin meşru ve legal olabilmesi,
08:44siyasi suç kategorilerinin asgari seviyede olması,
08:47toplumda yata ilişkilerin yaygın olması, dikey ilişkiler yerine gibi unsurlar saydım.
08:53İfade özgürlüğü, din özgürlüğü gibi unsurlar saydım.
08:55Bunlar dünya tarihi incelendiği zaman medeni adını alan bütün ülkelerde tespit edebildiğimiz özgürlüklerdir.
09:01Türkiye'de medeni bir ülke olacaksa bu özgürlüklere dayanan bir paradigma açısından da el edilebilir.
09:06Örnek olarak söyleyeyim.
09:09Fransa buna uygun mudur Avrupa Birliği içerisinde?
09:12Avrupalı, medeni, kültürel geçmişi son derece zengin bir ülke olarak buna uygun mudur Fransa sizce?
09:19Fransa'nın tabi Fransa tarihi incelediğinde çok problemli dönemleri de var, daha iyi dönemleri de var.
09:23Ben size daha ilginçini söyleyeyim.
09:25Şimdi Avrupa Birliği ile ilgili tartışmalar yapıyoruz biliyorsunuz.
09:28Bugün de önemli bir toplantı vardı.
09:30Avrupa Birliği'ni medeniyetin ta kendisi olarak görme eğilimi de var bazı yazarlarda, bazı düşünürlerde.
09:35Mesela ben o görüşte değilim.
09:38Avrupa Birliği benim paradigmama bazı bakımlardan uyuyor.
09:41Ama bazı bakımlardan da uymuyor.
09:44Türkiye ile karşılaştırıldığında Avrupa Birliği'nin genel ortalama olarak bu paradigmaya tabi Türkiye'den daha çok uyduğunu söylemek mümkün.
09:50Ama ben bu paradigmasından Avrupa leşlerisi de yapıyorum.
09:53Zaman zaman yazılanımda yapıyorum Avrupa Birliği'ne nasıl bakmalıyız.
09:57Ne diyorsunuz?
10:00Şimdi eğer çürümekte olan bir uygarlığın temsilcisi bulunan Avrupa'nın hakim kuvvetleri
10:08Türkiye'ye geldikleri zaman Atatürk'e kendilerinden şikayet ediyorlarsa, beğenmiyorlarsa
10:15bu Atatürk'ün büyük bir değer ifade ettiğini ve dünya uygarlığının en önemli ataklarından birinin başında bulunduğunu,
10:2620. yüzyılı yaratan devrimlerden birinin önderi olduğunu bir kez daha ispatlar.
10:31Şimdi bakın Atatürk'e kendilerinin resimlerini beğenmiyorlarmış.
10:36Peki Avrupalılar şuna ne diyecekler?
10:39Çin Halk Cumhuriyeti'nin 8. sınıf, yakın çağ tarihi, kapağında Lenin var, Gandhi var, Atatürk var.
10:49Bir tane bile Avrupalı yok.
10:53Gidip Çin'de de niye bu kitabın kapağına Atatürk'ü koyuyorsun?
10:57Niçin burada 4 sayfa Türk devrimine yar veriyorsun?
11:02Bakın Atatürk, savur, savurun bozulması, Türk devrimi uzun uzun bunlar anlatılıyor.
11:10Atatürk evrensel bir değer.
11:13Eğer bir 20. yüzyıldan bahsedilecekse 20. yüzyılı yaratan nedir?
11:19Türk devrimidir, 1917 Sovyet devrimidir, Çin devrimidir, Afrika'nın kurtuluşudur, Hindistan'ın kurtuluşudur,
11:28Latin Amerika'daki hareketlerdir vs. 20. yüzyılda bunlar yaratmıştır.
11:3320. yüzyılda insanlık adına, özgürlük adına, medeniyet adına bütün kazanımların altında
11:40Türk devriminin, Sovyet devriminin, Çin devriminin bu devrimlerin imzası vardır.
11:45Bakın ben Çin'den bahsediyorum.
11:49Çin'de 8. sınıf, bu da yine aynı Çin'in bir sene evvelki kitabı.
11:55Yine Atatürk birinci sayfa kapakta, Lenin'le birlikte.
11:58Şimdi Avrupalı, Avrupalı çürüyen bu uygarlık. Avrupalı bugün ne?
12:04Avrupa'da umuşturucu gençliği %80'ini sarmış, Avrupa'da efendim erkek erkeğe, kadın kadına nikah, özgür olmuş.
12:14Özgürlükten anladığı bu. Avrupalı bütün dünyada etnik grupları birbirine kırdırmak, mezhepleri birbirine dövüştürmek.
12:23Efendim insan haklarının karşısında, işçi hakkının karşısında, grevin karşısında Avrupalı Türkiye'de neyi ifade ediyor?
12:32Sen pancar ekemezsin, sen tütün dikemezsin. Bu ne özgürlük? Bu ne özgürlük?
12:37Sen bir milyon işçini sokağa atacaksın, sen tarımını destekleyemeyeceksin.
12:42Avrupa'nın bize dayattığı programa bakalım. İşte o program aynı zamanda ne diyor?
12:47Atatürk'ü yıkacaksın diyor. Avrupalısı da, Amerikalısı da.
12:51Graham Fuller Efendi fetva veriyor, diyor ki Kemalizm'in sonu gelmiştir.
12:56Neden Kemalizm'in sonu gelmiştir? Çünkü Kemalizm milli devlet, milli hakimiyet, ortaçağın biçilmesi,
13:04benim köylümün maraba olmaktan kurtulması, yanaşma olmaktan ağanın kapısında kurtulması,
13:11şeyhin müridi olmaktan kurtulması. Tabi Avrupalıya ne lazım?
13:15Türk insanı şeyhin müridi olacak, tarikat bağımlısı olacak.
13:22Avrupa ne buna lazım Avrupa'da peki?
13:24Çünkü Türkiye üzerindeki hegemonyasını Amerika ve Avrupa'nın başka türlü devam ettirmesi mümkün değil ki.
13:30Atatürk neyi temsil ediyor? Bağımsız Türkiye, milli devlet, halk hakimiyeti, milli egemenlik,
13:37Türkiye Türkiye'den yönetilir, Türk insanı ağanın, beyin yanaşması, müridi, şeyhin olmayacak,
13:45çelebiler, efendiler ülkesi olmayacak Türkiye.
13:48Bunu ifade ediyor. Yani bir büyük devrim, Fransız devriminin Türkiye'deki örneği.
13:55Şimdi Avrupa kendi devrimlerine karşı bakın gidin Paris'i arayın, Robespierre'in adı yok hiçbir sokakta.
14:03Aslında Fransa bu yüzden kaybediyor.
14:06Robespierre Fransız devrimi bugün Fransa'da güzellik, özgürlük, ileri ne varsa onun kökünde ne var Fransız devrimi var.
14:16Ama Fransa o devrime ihanet etmiş, emperyalist olmuş.
14:20Amerika, Washington, Lincoln'a ihanet etmiş.
14:23Atatürkler, Mao'lar, Leninler, Mumumbalar bunlar o devrimlerin yani o 1640 İngiliz devrimi 1789 Paris devrimi.
14:33Sayın Yaylan'ın dediklerinden bir şey diyor ki 1925-45 arası Türkiye'de gerileme dönemidir, özgürlükler açısından gerileme dönemidir.
14:43Bakın bu çok vahim bir yanlış.
14:45Tabi ama bakış açıları açısından bunu söylemeleri çok doğal çünkü Sayın Yaylan biraz evvel gördüğüm gibi
14:51özel mülkiyeti kutsamaktadır, serbest piyasaya tapmaktadır.
14:55Medeniyet dediği şey serbest piyasadır, özel mülkiyettir.
14:59Demek ki özel mülkiyet bitti.
15:01Bakın artık insanlık özel mülkiyetle, özel çıkarla çözemeyeceği sorunlarla karşı karşıya.
15:07Nasıl halledeceksin?
15:08Atatürk özel mülkiyete karşı mıydı? Değildi.
15:10Özel mülkiyete karşı değil ama kavucuydu, devletçiydi, halkçıydı.
15:13Yani batının...
15:15Olur mu canım Atatürk'e niye böyle bir şey olsun?
15:17Ben o kanaate değilim mesela.
15:18Ben Atatürk'ün temasına son derece özgürlükçü, ekonomik alanda da son derece özgürlükçü olduğunu düşünüyorum.
15:23Çünkü dünyada Merkez Bankası'nı halka açık olarak kuran herhalde ilk ülkelerden bir tanesi.
15:30Yani özel mülkiyeti Atatürk reddetmiyordu ama Atatürk'ün savunduğu sistem neydi?
15:35Altı Okta'da ifadesini buldu ve 1937 yılında anayasalara da yazıldı.
15:40Devletçilik ve halkçılık...
15:42Ama Atatürk'ün sözleri var.
15:43Geçici bir süre içinde geçici, daha sonra bunların hepsinin halka açılması diyor.
15:47Bakın Fatih Bey eğer geçici olsaydı anayasaya yazılmazdı.
15:50Anayasalar stratejileri belirler, geçici ilkeler programlarda, projelerde, siyasetlerde dile getirilir.
15:58Ama bir ülkenin anayasası nedir?
16:00100 yıl, 150 yıl, 200 yıl bir devrim dönemi yürümekte olan bütün temel esaslar, devleti düzenleyen esas kurallar anayasada ifadesini bulur.
16:111937 yılında anayasanın ikinci maddesine Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, layık ve devrimci bir devlettir.
16:24Devrimci bir devlettir diye yazdıysa bu Türkiye devletinin Kurtuluş Savaşı ile başladığı
16:31veyahut da ondan evvel nam-ı kemerlerden gelen milli demokratik devriminin bir yurlaşmış programıdır.
16:37Yani devletçilik, halkçılık, Türk devriminin Atatürk öncesinden gelen programıdır.
16:48Ama bu özel mülkiyeti reddetmez, özel mülkiyetle devlet mülkiyeti, kamu mülkiyeti arasında bir uyumu gözetir.
16:55O uyumda da neyi esas alır?
16:57Özel çıkarı değil, milletin çıkarlarına.
16:59Cumhuriyet 1 ve 35 yılında Atatürk tarafından kaleme alınan programa baktığımız zaman orada özel mülkiyetin milli çıkarlarına sınırlandığını görürüz.
17:08Yani kamu çıkarı var, özel çıkar var, özel mülkiyet var, kamu mülkiyeti var ama bu ikisi arasında uyum ve dengeleri hangi temele bağlamıştır Atatürk?
17:18Milletin çıkarları temeline.
17:20Yani orada yine özel çıkarcılığa bir sınır getirmiştir.
17:24Atatürk kamucudur.
17:26Şimdi esas söylemek istediğime geleyim.
17:28Bugün siz özel mülkiyeti kutsadığınız zaman bu ne demek?
17:32Ben holdinglerin savunucusuyum demektir.
17:34Ben büyük zenginlerden yemeğim demektir.
17:36Ben Türk çiftçisinin ezilmesini istiyorum demektir.
17:39Ben Türk çiftçisi tarlasını...
17:41Amerikan çiftçisi Türkiye'den daha iyi durumda.
17:45Çiftçi eziliyor mu Amerika'da?
17:47Bakın şimdi Amerika'yı göreceğiz önümüzde.
17:51İç savaşlara gidiyor Amerika.
17:53Orta Doğu'daki başarısızlığın arkasından o gelecek.
17:55Şimdi ama burada şu var.
17:57Bir medeniyeti temsil etmiyor.
17:59Sayın Yaylan'ın biraz evvel söyledikleri.
18:02Çürüyen, kokuşan, çökmekte olan bir avuç zenginin...
18:07Zengin de dediğim...
18:08Uluslararası 35 bin dolar, bizim 5 bin dolar.
18:12Bizi sömüre sömürüyor.
18:13Bizim kanımızı eme eme.
18:14Bizim iliğimizi eme eme.
18:16Hindistan'ı eme eme.
18:17Cezayir'i mahvede mahvede.
18:19Yani Atilla Bey dikkat ederseniz...
18:221640 İngiliz devriminin, 1789 Fransız devriminin...
18:26Amerikan devriminin 18. yüzyılın sonunda Washington'ların...
18:30Arkasından Amerikan iç savaşında Lincoln'ların deviriminin değerlerini savunmadı.
18:36Onları reddeden, onları inkar eden, onları ezen...
18:40Neyi savundu sizce?
18:41Şunu savundu.
18:42Bugün çürümekte olan emperyalizmin, kapitalizmin...
18:45Özel çıkarcılığını, dünyanın tepesine binmesini...
18:48Bizim gibi halkları ezmesini...
18:50Ve bizim gibi halkların savunma mevzileri olan, direnme mevzileri olan...
18:54Atatürklerin yıkılmasını.
18:56Onu savundu.
18:57Halkların özgür olması o halkları niye ezsin ki?
19:00Ne demek özgür olmak?
19:02Bu özgür olmak değil ki...
19:03Siz serbest piyasa ve özel çıkarcılık dediğiniz zaman...
19:06Ben özgürlüğe karşıyım diyorsunuz.
19:08Çünkü serbest piyasada...
19:10İşte bugün Türkiye onu görüyor.
19:12Altta kalanın canı çıksındır.
19:14Bugün Türk pazarları perişan durumda değil mi?
19:17Millet kependiğine siftah yapmadan kapamıyor mu?
19:21İşte size serbest piyasa...
19:23İşte size dünya çapında özgürlük...
19:27Kıran kırana rekabet dedikleri tekellerin diktası...
19:31Türk esnafını ezmesi...
19:33Türk çiftçisini kendi toprağına bile ekemez...
19:3625-45 arasının gerileme dönemi olduğuna katılıyor musunuz?
19:39Bakın bunlar evrensel şeydir.
19:41Çin'de 25-45 arası büyük devrim.
19:44Kübe'ye gidiyorsunuz...
19:46Türkiye'nin karşısına Atatürk'ün heykelini dikmiş.
19:4925-45 arası büyük devrim.
19:51Moskova'ya gidiyorsunuz, üniversitelerde büyük devrim.
19:53Afrika üniversitelerine gidiyorsunuz.
19:55Hatta Amerika'nın, Avrupa'nın eski demokratik devrim değerlerini koruyan...
20:01Eğitim yapan kurumlarına gidiyorsunuz.
20:04Atatürk orada büyük devrimci.
20:06Şili'de de heykelini dikiyor.
20:08Çin'de de fotoğrafını birinci sayfasına basıyor.
20:11Bunu bir buçuk milyar insana okutuyor.
20:13Ben bir özel kitap yapamadım.
20:16Okutulan ders kitabı.
20:18Kendi öğrencisine Atatürk'ü öğrettiği için bugün almış, vurmuş gidiyor.
20:22Çünkü mesele bir Atatürk meselesi değil.
20:24Atatürk, Lenin, Gandhi...
20:26Bunlar ne? 20. yüzyılın değerlerini yaratan insanlar.
20:30Devrimler, devrimleri savunuyor.
20:32Şimdi bitireyim ben.
20:34Atilla Bey savunduğu bir kere devrimlerden nefret ediyor.
20:38Atatürk'ten nefret etmeleri ve Atatürk'ü aşağılamaya kalkışmaları...
20:44...ve o devrimlerden nefretin bir dile getirilmesidir.
20:47Olabilir.
20:48Bundan korkacak, çekinecek değiliz.
20:51Bunları ekademik kürsülerde tartışırız, konuşuruz.
20:57Bundan çekineceğiz bir şeyimiz yok.
20:59Ama bunların medeniyetle bir ilgisi yok.
21:02Tabi medeniyet nedir?
21:04İnsanlığın eşit kabiliyet toplumundan çıkışıyla başlamıştır.
21:12Mesela medeniyet, fevdal medeniyet, arkasına Rönesans'la başlayan kapitalist medeniyet.
21:20Fakat bugünkü o kapitalist medeniyetti.
21:23Çökmekte ve çürümekte olan emperyalizme bir medeniyet gibi vasıtalar takmaktadırlar.
21:30Ve o yüzden Atatürk'e bu şekilde bir kim için dediler, onu tespit ettim konuşmalarında.
21:37Tabi fikir özgürlüğü var, savunabilirler.
21:39Ama bu fikirlerin Türkiye'nin geleceğinde hiçbir yankısı ve geçerliliği yoktur.
21:45Onun için ileride birileri gelecekmiş Türkiye'de heykellere olmayacakmış, Atatürk'e unutulacakmış.
21:52Çin unutmuyor, Türkiye mi unutacak?
21:55Mesele unutup unutmamak değil.
21:57İmkanım var mı?
21:59Mesele bence unutup unutmamak değil.
22:02Büyük bir devrim önderi.
22:04Bunun bilimsellikle hiçbir ilgisi yok.
22:08Çünkü bilimsel mesel olmak zorunda.
22:11Dünyanın her yerinde geçerli nedir?
22:1320. yüzyıla bakıyoruz, ne var?
22:15Milli kurtuluş devrimleri, milli demokratik devrimler, emekçi devrimleri var.
22:20Bir de bunlara karşı direnen bir emperyalizm var.
22:23Sen burada neredesin?
22:25Oraya bir dönmek isteyeceğim.
22:27Ondan önce izleyicilere de bir not ileteyim.
22:32Bu tartışmada siz de bir taraf tutabilirsiniz, bir tarafı haklı veya haksız bulabilirsiniz.
22:38Eğer Doğu Perinç'e hak buluyorsunuz, 41.22'ye Perinç'e mesaj yazıp atabilirsiniz.
22:44Sayın Yaylı'ya hak buluyorsunuz, Yaylı'ya yazıp mesaj atabilirsiniz.
22:4841.22'ye kimin haklı olduğunu kendi düşüncelerinizi ve tartışmalarınızı bilgilere göre karar verebilirsiniz.
22:56Peki Atilla Bey, Doğu Bey oraya daha ideolojik açıdan bakıyor ve ideolojik tartışma açısından bakıyor ama...
23:04Ben bilimsel nesneler, ideoloji diye bir şey olmuyor.
23:07Ben de bilim adamı olarak konuşuyorum.
23:09Atatürk Cumhuriyeti kurarken... Yanlış mı ediyorsun?
23:13Türkiye işgal edilmiş, yarısı İngilizler, yarısı Fransızlar, bir bölümü Yunanlılar, bu bölümü belki Ermeniler alacaktı, ne olacaktı bilmiyoruz.
23:22Türkiye paramparça mı olmadı? Atatürk orada mı hata yaptı?
23:26Yoksa dar bir çerçevede bir yer kalıp orada bir imparatorluk falan mı etmeliydi?
23:31Atatürk'ü eleştiriyorsunuz, tamam diyorsunuz 25-45'i ama bir devlet kurdu adam.
23:36Bu devleti kurmanın da bir bedeli yok mudur bir süre içinde olsa?
23:39Şimdi aynı noktaya geliyoruz.
23:42Nereye gelelim Atatürk'e?
23:43Bütün mesele...
23:44Ben size net sorayım. Atatürk Kosovo Savaşı'nı yapmasaydı daha mı iyi olacaktı?
23:48Meseleyi mümkün mertebe bir şahit üzerinden bir tarihi...
23:53Ben size net bir sual soruyorum. Bakın şimdi meseleyi havada tartışamazsın, mesele ayakta yere basmadan tartışılmaz.
23:58Türkiye, Anadolu bugün vatan diye yaşadığınız yer işgal altında.
24:03Atatürk diye bir adam çıkıyor.
24:05Atatürk çıkmazsa Balatürk çıkardı, birisi çıkıyor. Mustafa Kemal olmazsa Ali Kemal olur.
24:09Çıkıyor birisi diyor ki kardeşim ben bu adamları buradan alıyorum.
24:12Yani siz emperyalist devletlerin o dönemde Türkiye'yi işgal altına almasını ve buna karşı yürütülen kurtuluş mücadelesini yanlış mı buluyorsunuz?
24:20Türkiye'nin bir bağımsızlık mücadelesi vermesi yanlıştır.
24:25Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yanlıştır diyen kimse görmedim ben.
24:28Böyle bir teori ne okudum bir yerde ne de birinden duydum.
24:32Dolayısıyla bunu tartışmak bile anlamsız.
24:34Sonrasında ne olmuş?
24:35Fakat bağımsızlık savaşı bir ülkenin bağımsızlığını kazanması için yapılan bir şeydir.
24:40Ondan sonra bir devletin kurulması da tabii ki bir toplumun ağzı ustikametinde gerçekleştirilebilecek bir şeydir.
24:46Ama burada mesele bu devletin siyasi felsefesinin ne olacağı.
24:50Yani bir ülkenin bağımsızlık savaşı vermesi o ülkenin siyasi felsefesinin ne olacağı konusunda bize kesin bir göstergi, kesin bir şey sunmaz.
24:58Dolayısıyla bunları birbirinden ayırmak lazım.
25:01Türkiye Cumhuriyeti'nden ayrılamazsak o zaman büyük bir kafa karışıklığına düşeriz.
25:05Türkiye Cumhuriyeti'nin nereleri eksiktir, hatalıdır gibi bir tahlil de yapamayız o zaman.
25:10Çünkü böyle bir tahdil hemen Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına karşı bir...
25:13Adım o devletin vizyonu o yüzden.
25:15Anladım.
25:17Yoksa tabii ki iyi ki Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet kurulmuş.
25:20İyi ki bu coğrafyada bu ülkede yaşayan insanların bir devlet kurmasının söz konusu.
25:25İyi ki bu ülkede bir koloni olmamış.
25:27Yani bunu tersine düşünen bir tek kişi olabileceğini de zannetmiyorum.
25:32Fakat tartışma da bununla bir derecede ilginç olabilir.
25:36Sizce hata nerede başlıyor? Cumhuriyeti kuruldu, Adalet Cumhuriyeti kuruldu.
25:39İlk hata nerede başlıyor? Kemalizm'in, Kemalizm'in genel ideolojinin hatası nedir?
25:44Şimdi benim Medeniyet Partikulaması'ndan bakıldığımda biraz önce de söyledim.
25:48Türkiye'de ifade özgürlüğü bakımından, siyasi muhalefete izin verme bakımından,
25:54belki dini özgürlükler bakımından bir geriye gidiş olduğu karşılaştırmalı bir perspektiften söylenebilir dedim.
26:00Bu partikma açısından bu böyle görünüyor.
26:03Ama Doğu Bey'in partikması başka bir partikma.
26:05O da kendince izah etmeye çalıştı, izah etti.
26:08Ben tabii o partikmayı paylaşmıyorum.
26:11Kendisi de benim partikmamı paylaşmıyor.
26:13Mesela kendisinin verdiği örnek için Halk Cumhuriyeti örneği veyahut da Maksizm.
26:17Ben BSPR'ü verdim, Kur'an veriverdim.
26:21Bunlar benim için Medeniyet Partikulaması çerçevesinde bakıldığımda medenileştirici bir süreç değil.
26:26Şöyle bir örnek vereyim size.
26:27Türkiye üzerinden konuşmak çok zor hissiyatlar oraya girdiği için.
26:30Rusya üzerinden konuşalım.
26:32Mesela benim partikmam açısından bakıldığında,
26:34Çarlık Rusya'sından Sosyalist Rusya'ya, Sovyetler Birliği'ne geçmekle bir gerilemeye tekabül eder.
26:39Niye gerilemeye tekabül eder?
26:41Birçok sebepten dolayı.
26:42Mesela özel mülkiyet ortadan kaldırıldığı için.
26:44Serbest mübadele ortadan kaldırıldığı için.
26:47Hukuka dayanan bir yapılanmada.
26:53Değerli izleyiciler, reklam arasında gelen oylarda da bir artış oldu.
26:58Yaklaşık 2400 civarında bir oy var ve Sayın Perinçe'yi haklı bulanların %65,
27:07Sayın Yaylı'yı haklı bulanların ise %35 oranında olduğunu hemen söyleyerek başladım.
27:12Sayın Perinçe Kemalizm nedir hakikaten?
27:15Bu konuda kitaplarınız var, yazıklarınız var.
27:19Kemalizm nedir?
27:20Bir ideoloji midir, bir felsefe midir, bir dünya görüşü müdür, bir yaklaşım mıdır, nedir?
27:25Şimdi bakın, olağanüstü bilimsel bir tanımını yapmış Mustafa Kemal Atatürk.
27:31Kemalizm diyor kendi el yazısıyla, burada el yazısı da var,
27:36Türk devriminin başından sonuna kadar yaptığı işlerdir.
27:41Nedir o işler?
27:42Yani Kemalizm'i pratiğiyle tanımlamış.
27:46Kemalizm nedir? Bir felsefe, ideoloji vs. değil.
27:50Kemalizm'i nereden anlayacağız? Yaptığı, nedir o işler?
27:53Bir istiklal savaşıdır.
27:55Padişah'ın devrilmesidir.
27:58Ağalığın, beyliğin, paşalığın kaldırılmasıdır.
28:01Tekke ve zaviyelerin kapatılmasıdır.
28:04Halifenin 3 Mart 1924'te ipinin çekilmesidir.
28:09Tevhid-i tedrisatla bir cumhuriyet felsefesinin eğitime hakim kılınmasıdır.
28:16Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür.
28:19Tevhid-i fikretin tanımıyla yurttaşlar yetiştirilmesidir.
28:24Yani Kemalizm yaptığı işlerin toplamına baktığımız zaman iki kol görüyoruz.
28:30Birisi emperyalizmden bağımsız milli hakimiyet.
28:34Egemenlik Türk milletine aittir.
28:39İki, gene o Türk milleti ağanın, beyin, paşanın merhabası, yanaşması, müridi, şeyhin olamaz.
28:48Özgür olacaktır.
28:49Yani içeride ortaçağ bağımlılıklarından, kurumlarından kurtulmak,
28:55o ortaçağ kurumlarını yıkmak,
28:57padişahlık başta bulunmak üzere, halifelik onunla beraber,
29:01dışarıda da beni İngiltere yönetemez,
29:04beni Fransa yönetemez,
29:06beni Rusya yönetemez.
29:08Ben kendimi yönetirim.
29:11Türkiye, Türkiye'den yönetilir.
29:12Türkiye, bir milli hakimiyet rejimiyle yönetilecektir.
29:16Ve o milli hakimiyet rejiminin şartı nedir?
29:19Gerçekten özgür yurttaşlar.
29:21Yani şeyhin müridi olanlar yurttaş değildir.
29:25Onlarla bir demokrasi olmaz.
29:27Şimdi bakın, ben Sayın Atilla Yayla'yı dinlerken şunu gördüm.
29:33Bizim aramızdaki tartışmanın esası, merkezinde hürriyet meselesi var.
29:37Şimdi hürriyet nedir? Nasıl dünyaya gelmiştir?
29:41Atilla Bey'in fark etmediği nokta şu.
29:43Hürriyet, kralları yıkarak, senyörleri, beyleri devirerek,
29:491640 İngiliz devrimi.
29:51Kralı İpek gönderiyor Kur'an'da.
29:54Singülerle basıyor İngiliz parlamentosunu.
29:57İşte hürriyet böyle gelir.
29:59Singüle gelir hürriyet, Kur'an'ın olayında olduğu gibi.
30:02İpe yollayarak kralı gelir.
30:04Başka türlü hürriyeti getiremezsin.
30:06Çünkü kral diyor ki, benim tahtım ve tacım vardır.
30:09Ve bu taht ve tacı bana Allah vermiştir.
30:12Dokunursanız yanarsınız.
30:14Onun üzerine halk hareket ediyor ki, hayır.
30:18İktidarın kaynağı halktır.
30:21İktidarın kaynağı millettir.
30:23İnsanlar hür doğar, hür yaşar.
30:28İnsanlar beylerin kölesi olarak, kullu olarak doğmaz.
30:33Ve ben kralları da yıkarım.
30:36Ve ne yapıyor Fransız devriminde?
30:39Giyotini sepetine düşüyor kralın başı ve kraliçenin başı.
30:43Şimdi bu Atilla Bey'e göre bu özgürlüğe çok aykırı.
30:47Yani halk hareketi, milli hareket, kralları devirmemeliydi.
30:52Beyleri devirmemeliydi.
30:54Onların kölesi olarak kalmalıydı.
30:56Ve arkasından ne geliyor?
30:58Cronwell, Robespierre, Washington, Lincoln, Mustafa Kemal Atatürk.
31:04Demokratik devrim var.
31:05O sosyalist devrimleri bir kenara bırakıyorum.
31:07Demokratik devrimler.
31:09Ne geliyor?
31:10Önce iktidar sorununu halletmek, kralı devirmek, padişahı devirmek.
31:14Ondan sonra padişah ve kralın dayanağı olan bütün toplumsal kurumları,
31:20ortaçağ kurumlarını ve ilişkilerini ezmek.
31:23İşte bundan feryat ediyor Sayın Atilla Bey.
31:26Yani diyor ki, kralların, padişahların, beylerin özgürlüklerine,
31:33mallarına, mülkiyetlerine dokunursanız ben bunu özgürlüğe karşı bulurum.
31:38Halbuki özgürlükler böyle geldi.
31:40Kralı devirmeden özgürlük gelmez.
31:42Dünya tarihine bakalım.
31:44Dünya tarihinde özgürlüklerine getirdi.
31:46Demokratik devrimler getirdi demin söyledik.
31:48Nasıl geldi?
31:50Krallara isyan ederek.
31:53Osmanlı dönemi daha demokratik.
31:55Evet.
31:56Şimdi bakın devamını söyleyeceğim.
31:581925.
31:59Ben bir bitireyim efendim.
32:01Yayla bir cevap versin.
32:031925 çok anlamlı bir tarih.
32:051925'te ne oldu?
32:071. Atatürk, Şeyh Said isyanını ezdi.
32:112. Takrülü sükun kanunu çıkarttı.
32:153. Terakki Berber Fırka'yı yavaş yavaş dinci geliciliği,
32:22padişahlığı, halifeliği savunduğu için,
32:26bir karşı devrim o haline geldiği için kapattı.
32:29Bu sayede biz özgür yurtluyuz.
32:31Benim babam bu sayede adam oldu.
32:33Benim dedem bu sayede adam oldu.
32:35Sizin dedeniz, sizin amcanız, teyzeleriniz, dayılarınız.
32:39Benim teyzem, annem bu sayede öğretmen oldu.
32:42Malatya'da başı dik bir şekilde okuluna gidebildi.
32:45Öğretmenlik yapabildi.
32:47Onları böyle kuyulardan, kuytaklardan, karanlıklardan,
32:51Türk devrimi çıkarttı.
32:53Eğer 1925'te o gerici isyanları, o terakki berber fırkaları
32:58Atatürk gümrüğüyle ezmeseydi, iyi ki ezdi.
33:01Biz adam olmayacaktık.
33:03Demokrasi böyle gelir, böyle gelmiştir.
33:05Dünyada paradigma diyor, model.
33:07Demokrasi modeli budur.
33:09Hürriyet modeli budur.
33:10Hürriyetin başka bir modeli yoktur.
33:12Hürriyetin şöyle bir modeli yoktur.
33:14Padişahlar, hürriyet isteyen tebalarına, halklarına buyurun,
33:18sizlere hürriyet veriyorum demiş.
33:20Böyle bir hürriyet yok.
33:22Padişahları devirerek hürriyet var.
33:24Onların adamlarını güyotinlere yollayarak hürriyet var.
33:27Terakki berber fırkaları kapatarak hürriyet var.
33:30Efendim, İngiliz'in emrinde Ankara'ya karşı saldıran o gerici,
33:36Haçlı'nın gericilerini, Haçlı'nın bizim Müslümanlıkla bir ilgisi yok,
33:41onları ezerek boğarak bir hürriyet var.
33:44Başka türlü bir hürriyet kazanılmamış dünyada.
33:46Ne Fransa'da böyle kazanılmış, ne Almanya'da böyle kazanılmış,
33:50ne efendim Amerika'da böyle kazanılmış,
33:53yani paradigma diyoruz, model diyoruz.
33:55İşte demokratik devrin modellerine göre hürriyet silahla kazanılmış
34:00ve hürriyetin düşmanlarını, ortaçağ kurumlarını
34:04ve onların sahiplerini ezerek kazanılmış.
34:07Ve tabii burada muazzam bir mülkiyet dönüşümü var.
34:10Şimdi özel mülkiyeti kutsuyorlar.
34:13Şöyle bir mülkiyet şey var.
34:15Eğer Fransız devrimi, Fransız kralının o malikanelerine
34:21ve o senyorların, beylerin malikanelerine, topraklarına el koyup
34:26onu fakir köylüye, Fransız köylüsüne dağıtmasaydı Fransa'da hürriyet olur muydu?
34:32Veya Atatürk, Padişah ve Halife'yi devirdikten sonra
34:36Padişah ve Halife'ye ait bütün mal ve mülke el koyup
34:40onu milletin malı haline getirmeseydi,
34:42Donanbahçe Sarayı'ndan bilmem ne tarlalarına kadar
34:45hepsi beylerin ve padişahların mülkü olarak kalsaydı
34:48cumhuriyet olur muydu, özgür yurttaş olur muydu?
34:51Onun için demokratik devrimler,
34:53bir, ortaçağın sahibi olan siyasi kurumları devirmek,
34:59iki, onların mülklerine el koymak.
35:01Mülklerine el koymak.
35:03Padişah'ın mülküne el koymazsan, ağanın, beyin, topraklarına el koymazsan
35:07demokratik devrim olmaz, insanlar özgürleşmez, köylüler kurtulmaz,
35:11halk kurtulmaz, meyiklik olmaz.
35:13Hemen bir atölyeye geçelim, bunları yine söylüyoruz.
35:16Doğubey kendi paradigmasını...
35:19Bu kendi demokratik devrimi.
35:21Demokratik devrimler paradigmasını iyi ifade ediyor ama
35:24hep ortaya çıkıyor, paradigmalarımız farklı.
35:28Ondan dolayı belki kesişme noktalarımız, paylaşımımız daha fazla.
35:33Hürriyet meselesi çok mühim bir mesele ve şu tespit doğru.
35:39Benim bütün konuşmalarımın, bütün entelektüel faaliyetimin özünde de
35:43hürriyet yatıyor, özgürlük yatıyor.
35:45Osmanlı döneminde özgürlük daha mı fazlaydı, hükümet hakkı daha mı fazlaydı?
35:49Oraya geleceğim.
35:51Özgürlük deyince tabi beni etkileyen filozoflar belli.
35:54David Hume, John Locke, John Stout, Mill, Hayek gibi filozoflar.
35:59Hayek ile onlar hiç bağdaşmaz.
36:01Özgürlüğün de tek bir türü yok tabi.
36:03Genellikle teoride biz negatif özgürlük ve pozitif özgürlük diye ayırıyoruz.
36:07Ben negatif özgürlük taraftarıyım.
36:09Doğubey'inki pozitif özgürlüğün bir türüne daha yakın onun yaklaşıma.
36:13Negatif özgürlük demek şu bana göre, özgür olacak olan bireydir.
36:17Birinin özgür olması demek dışından gelen keyfi müdahaleleri maruz kalmadan
36:21hayatını tazim edebilmesi demektir.
36:23Ve bu benim pratikmam benimseyen insanlara göre temel insani değerdir.
36:27Her şey özgürlük içindir. Özgürlük her şeyden önce gelir.
36:30Özgürlük dinden önce gelir mesela.
36:32Özgürlük siyasi tercihinden önce gelir.
36:34Özgür değilseniz zaten sorunu da olamazsınız.
36:36İradeniz yok demektir. Kursunuz, kölesiniz demektir.
36:38Başka insanlar sizin için karar verecek demektir.
36:41Fakat çok farklılaştığımız noktalar var.
36:44Doğru söylüyorsunuz.
36:45Bakın Atatürk dönemi Türkiye'nin en hızlı özgürleştiği,
36:49zincirlerinden kurtulduğu, prangalarından kurtulduğu,
36:53insan özgürlüğünün önündeki bütün ayak bağlarından, engellerden kurtulduğu dönemdir.
36:59Yani Atatürk dönemini özgürlük karşıtı olarak düşünmek
37:04tamamen bilim dışı ve bilim karşıtı bir pozisyondur.
37:08Ve Atatürk dönemi hem en hızlı özgürleşme hem de özgürlüğün en çok olduğu dönemdir.
37:15Bakın Sayın Atilla Yayla özgürlükten şunu anlıyor.
37:19Karşı dövrüme özgürlük, krallara özgürlük, beylere özgürlük, ağalara özgürlük.
37:25Siz ağalara, krallara, beylere tavır aldığınız zaman bu özgürlük karşıtı oluyor.
37:31Onun için özgürlük teorileri de tamamen çürüktür.
37:35Bakın biraz evvel çok önemli bir açıklama yaptı.
37:37Orada artık bilim iflas etti.
37:39Dediler ki özgürlük efendim bir takım rastlantıların sonucu ortaya çıkmıştır.
37:45Bu bir hurafedir Atilla Bey.
37:47Bu arada sizin desteğiniz %66'ya çıktı.
37:49İsterseniz %0 olsun benim desteğim.
37:52Ben bilimde öyle şeylere bakmam.
37:54O rakamlara ben önem vermiyorum.
37:56Bakın hurafedir.
37:58Çünkü özgürlük rastlantılarla ortaya çıkar mı?
38:00Peki bu rastlantılarla ortaya çıkan özgürlük niçin bir buçuk milyon yıllık insanın serüveninde
38:08hepsi geliyor 16, 17, 18, 19. yüzyılda bu rastlantılarla yorumlaşıyor.
38:14Bu rastlantı olur mu? Bu nedir?
38:16Kapitalizmin gelişmesi, meta üretiminin gelişmesi ve o gelişen meta üretimini
38:23bırakan krallıkların, beyliklerin yıkılması, insanlığın önünün açılması.
38:29Bunun rastlantıyla ne ilgisi var?
38:31Bu belli toplumsal gelişmelerin sonucudur.
38:34Şimdi ama Atilla Bey bunu kabul etmek istemiyor.
38:37Çünkü burada kabul ettiği zaman devrim var.
38:40Devrimi kabul etmek istemiyor.
38:42Devrimle özgürlüklerin geldiğini kabul etmek istiyor.
38:46Rastlantılara gidiyor, bağlıyor ve müthiş bir tutarsızlık içinde.
38:50Bir yandan David Hume'dan, Locke'dan bahsediyor.
38:53Bir yandan Popper, Hayek gibi on verici çöplükteki filozoflardan, bilim düşmanlarından
39:00hepsini bir torbaya dolduruyor.
39:02Şimdi Locke, Hume, Jean-Jacques Rousseau bunlar ne?
39:05Bunlar devrimin filozofları.
39:0716. 17. yüzyılın aydınlanmasının, gerçek özgürlüklerin, devrimlerin filozofları.
39:14Hayek dediğiyle, Popper dediğiyle çürümüş emperyalizmi, kokuşmuş,
39:19on para yetmez tenek eden, sözüm ona bulum adamları.
39:22Bunların hepsi aynı torbaya olur mu?
39:24Jean-Jacques Rousseau ayağa kalksa, mezarından kalksa Hume'dir, Locke'dir.
39:29Atilla Bey'e isyan ederler, sen beni Hayek'den Popper'e nasıl aynı kefiye koyarsın diye.
39:34Atatürk'ün çağlar falan da aynı fasulyeye giriyorlar.
39:38Şimdi burada çok önemli bir şey, Türkiye'ye özgürlükleri Atatürk getirdi.
39:44Bakın, ben bunu evrensel bazı kanıtlarla da ortaya koyacağım.
39:49Faşist Almanya, kendi bilim adamlarını boğduğu zaman,
39:55Almanya'dan kaçan bilim adamlarına Amerika büyük paralar verdi.
39:59Dedi ki, gelin size kürsüler, o röpkeler, o hirşler, o schwarzlar, tıpta olsun, hukukta olsun, iktisatta olsun.
40:09Bütün o bilim adamları dediler ki, biz Atatürk'ün Türkiye'sini tercih ediyoruz çünkü orada özgürlük var.
40:14Bakın bu çok önemlidir.
40:16Gerçekten Atatürk'ün Türkiye'sinde o zaman muhalefet özgürlüğü de vardı, serbest tartışma özgürlüğü de vardı.
40:22Ama padişahlığı geri götürme özgürlüğü yoktu.
40:27Bakın şimdi Atatürk'ün merak ettiği, savunduğu, bugün de o, dün de o.
40:32Hep şundan yana padişahlığı geri getirecek, krallığı geri getirecek, şeyhleri geri getirecek, ağaları geri getirecek.
40:39Buna özgürlük yok.
40:41Buna özgürlük tanıyan kendi milletine, halkına, insanlarına, bireylerine özgürlük getiremez.
40:47Özel mülkiyet de veremez.
40:49Bakın, Atatürk özel mülkiyetin önünü açtı.
40:53Yani nasıl önünü açtı?
40:55Padişah'ı devirmek, gerçi bir toprak reformunu maalesef yapamadı Atatürk ve toprak reformu, toprak reformu diye
41:03son 35, 36, 37, 38 meclis konuşmalarında bunları vurguluya vurguluya aramızdan ayrıldı gitti Atatürk.
41:11O yapamadığı şeydir.
41:12Ama sonuç itibariyle teke ve zaviyeleri ortadan kaldırmasıyla, padişah mal mülkünün kamulaştırılmasıyla,
41:20efendim isken kanunuyla meşhur 1934 yılında çıkartılan ve teke ve zaviyelere ait malların ve mülklerin
41:29kamu eğitiminin emrini tahsis edilmesiyle feodal mülkiyete çok ağır darbeler indirdi ve o feodal mülkiyetin
41:39vurulduğu ortamda ne oldu?
41:41Özel mülkiyet, yani modern özel mülkiyet, köylünün özel mülkiyeti, esnafın özel mülkiyeti ortaya çıktı
41:49özel mülkiyet yayıldı.
41:51Yani devrimler şikayetçi olduğu ve karşısında olduğu demokratik devrimler özel mülkiyeti getirmiş ve yaymıştır.
41:59Fransız devrimi getirmiştir özel mülkiyeti.
42:02İngiliz devrimi getirmiştir özel mülkiyeti.
42:04Padişahın ve beylerin, kralların ve senyorların özel mülkiyetinin karşısına hangi özel mülkiyeti getirmiştir?
42:11Köylünün özel mülkiyeti.
42:13Esnafın özel mülkiyeti.
42:15Tüccarların özel mülkiyeti.
42:17Köylünün özel mülkiyeti.
42:18Bunu getirmiştir.
42:19Ve bu ilerici bir şeydi.
42:21Onun için ben Atina Bey'i özel mülkiyet, modern bir özel mülkiyetin yanlısı olarak da görmüyorum.
42:28Kendisi tamamen iki şeyi tutuyor.
42:31Bir, 15-16-17. asırlarda kralları ve beyleri tutuyor.
42:3721. ve 20. yüzyılda da emperyalizmi tutuyor.
42:40Zaten o emperyalizm de o feodallara ve o krallara her yerde dayanıyor.
42:44Yani iki şeyden yana, emperyalizm ve feodallar.
42:471925 yılında da emperyalizmin yanında, feodalizmin yanında.
42:511789'da da orada, 1640 İngiliz devrimini rastlantıya bağlarken
42:57ve Kuvanveli gidip o İngiliz kralını ipe asmasından da çok şikayetçi olurken de
43:04yine özel mülkiyetin karşısında, kralın tahtının ve tacının yanında.
43:10Ben özel mülkiyetçiyim, serbest rekabetçiyim diyorum ama
43:14Atilla Yaylı'nın bu fikirleriyle ne özel mülkiyet savunulabilir,
43:18ne de kapitalist serbest rekabet savunulabilir.
43:20Çünkü kapitalist serbest rekabeti getiren nedir?
43:23Devrimlerdir.
43:24Eğer siz padişahları yıkmazsanız, onların koyduğu marhlar,
43:28ondan sonra senyorların ekonomiye müdahaleleri vs. bunları bertaraf etmezseniz
43:35tüccarların serbest rekabeti, sanayi devriminin ortaya çıkması bunlar mümkün olabilir mi?
43:40Atilla Yaylı sanayi devrimine de karşı, serbest rekabete de karşı,
43:45kapitalist özel mülkiyete de karşı hep gericilikten yana, hep emperilizmden yana.
43:50Bu emperilizm bilin onları boğuyor zaten.
43:52Bakın, Türkiye'de emperilizm Atilla Yaylı'nın savunduğu neyi boğuyor?
43:56Benim esnafımın özel mülkiyetini boğuyor.
43:59Benim çiftçimi toplaksız bırakıyor.
44:01Özel mülkiyeti boğuyor.
44:04İspatlayayım, cevap versin lütfen.
44:06Şunun için ispatlayayım.
44:07Şimdi bugün köylü devamlı yoksullaşıyor Türkiye'de.
44:11Çünkü toprağa tohum ekemeyen, gübre atamayan, süremeyen adam,
44:16tarımın desteklenmediği bir türküde ne oluyor?
44:19En sonunda toplaklarını elimden çıkarılıyor,
44:21hatta satışı getirerek yabancılara satılıyor.
44:24Şimdi özel mülkiyetten yanılma Atilla Bey.
44:26Eğer siz Türkiye gibi bir ülkede krankırana,
44:30emperilistlere de gümrükleri ve kapıları,
44:32paramın çıkışını kontrolü de kaldırıp,
44:35Türkiye'yi emperilistlere açarsanız,
44:37Türkiye'de ne?
44:38Dükkan kalır, filler girer, züccaciye dükkanlarını kırar,
44:42çarşılar altüst olur, millet toprağını da elinden çıkartır.
44:47Onun için bu özel mülkiyet yandaşlığı falan tamamen bir perdedir,
44:51görüntüdür.
44:52Bu emperilist mülkiyetin savunulmasının bir perdesidir, örtüsüdür.
44:57O perdeyi ben burada kaldırıyorum.
44:59O perdenin altından, anlatsın bakalım şimdi Atilla Bey neyi savunuyor.
45:04Aldırmıyorum o perdeyi.
45:06Fikir tartışması yapıyoruz.
45:09Elinizi alsın beni.
45:10Hayır, size asma özgürlüğü var.
45:14Orada da özgürlüğü var.
45:15Bakın ben size bir şey söyleyeyim.
45:17Size asma özgürlüğü var.
45:18Siz bir bilim adamı olarak Türkiye Üniversitesi'nde ders veremezsiniz.
45:21Çok açık söyleyeyim.
45:23Onun için tebrik ediyorum Gazi Üniversitesi Rektörü'nü.
45:25Şimdi söylediği şey hep hurafe.
45:27Bilimle ilgisi olmayan.
45:29Bakın bunun sosyalistlikle şunlarla ilgisi yok.
45:32Ben bir ideolojik tavır almıyorum.
45:34Bilim adamı olarak konuşuyorum.
45:36Özgürlükler rastlantıyla ortaya çıktı dedikten sonra.
45:40Öyle bir ideoloji de var dedi.
45:42Yok efendim öyle dedi.
45:43Kendisi rastlantıyla ortaya çıktı.
45:45Böyle bir ideoloji olmaz.
45:46Böyle bir bilim olmaz.
45:47Problem şurada ortaya çıktı.
45:48Yani bu konuları...
45:50Doktorun bir konusu.
45:51Yani bu şekilde kesinlikle kendisi doktora bile göremez.
45:56Bakın dördüncü sınıfta benim önüme imtihana gelse ben kendisine not veremem.
46:00Açık söyleyeyim.
46:01Onun için buradan rektörümüzü tebrik ediyorum yürekten.
46:05Kesinlikle Atilla Bey Türkiye'de öğrencilere ders veremez efendim.
46:10Veremez.
46:11Söyledikleri her şey hurafedir.
46:13Hiçbiri bilimle ilgili değil.
46:14Durun biraz daha söylesin.
46:15O hurafelerini söylesin o zaman belki.
46:17Hangi devlet yırttı?
46:18Altı yüz yıllık bir köylümüş Osmanlı Devleti'nin imparatorluğunu yırttı.
46:23Atatürk bir hürriyet kahramanı olduğu için köylümüş, fevredar, milleti boğan, emperyalistlerle işbirliği yapan bir devleti yıktı.
46:32Yıkmadı mı?
46:33Şimdi bakın.
46:34Lok'tan bahsetti, Huyum'dan bahsetti.
46:37Ve devletle insan ve millet arasında toplum arasındaki o filozofların ilişkilerinden bahsetti.
46:44İşte Atatürk Lok'tur Huyum'dur.
46:46Huyum'un ve Lok'un ve Jean-Jacques Bousseau'nun tarih sahnesine çıkmış, kratiğe geçen o felsefenin büyük eylem adamıdır, devrim adamıdır.
46:58Bunun için efendim şimdi bunu bizi dinleyenler Lok'u bilmeyebilir, Huyum'u bilmeyebilir falan filan kafaları karıştırılabilir.
47:05Öyle değil.
47:06Atatürk'ün felsefedeki yeri nedir?
47:09Fransız devrimciliği, İngiliz devriminin filozofları olan saygı o Lok'lar, Huyum'lar ve Doğu Avrupa'da gelişen o narodik halkçı hareket ve ondan sonra da Sovyet Devrimi.
47:23Yani Atatürk kendinden önceki bütün devrimlerle beslenmiş.
47:28Ve Altıok'ta bakın, Altıok'u ele aldığımız zaman Cumhuriyetçilik Fransız Devrimi, Milliyetçilik Fransız Devrimi, Halkçılık Sovyet Devrimi ve Narodnizm Halkçılık,
47:42efendim Devletçilik yine dünyadaki sosyalist akımlarının getirdiği kamu mülkiyetçiliği, Layıklık Fransız Devrimi, Devrimcilik hem Fransız Devrimi hem bütün devrimler.
47:54Bu gördüğümüz zaman bir ezilen dünya ülkesinde ilk atak, yani Atatürk'ün hürriyetçiliği, bağımsızlıkçılığı Türkiye ölçeğinde bir olay değil, dünya ölçeğinde ezilen dünyanın ilk çıkışı, tarih sahnesi.
48:12Bir model kurmuştur. Şimdi para dikme, para dikme, para dikme, onun da ne olduğunu söyleyelim. Bir model kurdu Atatürk. Hangi modeli kurdu? Ezilen milletler devrim yapar, demokrasiye geçer, milli hakimiyet sistemini kurar, halk hükümetini kurar.
48:28Demokrasi olmadan özgürlük olur mu, bireysel özgürlük olabilir mi?
48:31Olabilir tabii.
48:33Nasıl olur?
48:35Özgürlük tarihi incelemeleri… Mesela İngiltere bunun için iyi bir örnek. İngiltere'de demokrasi tesis edilmeden önce bugün hukukun hakimiyeti dediğimiz şey ve negatif özgürlük anlamında özgürlük tesis edilmiştir.
48:47Demokrasi onun üzerine gelmiş ve oturmuştur. Bundan dolayı dikkat ederseniz benim eleştirdiğim anti-özgürlükçü ülkeler kendilerine demokrasi vasfını yakıştırabilmişlerdi.
48:57Mesela Sovyetler Birliği gerçek demokrasi olduğunu iddia etmişti. Doğu Almanya biliyorsunuz adı Demokratik Almanya Çocukluğu'ndaydı.
49:03Demokrasi özgürlüğe, monarşiye göre, aristokrasiye göre ya da otoriter ve totaliter rejimlere göre daha uygun bir rejimdir.
49:11Demokrasi ile özgürlük arasında birebir bir ilişki yoktur.
49:15Sözlerimi tamamlayayım. Ben ondan sonra Atilla Bey görüşlerimi söylesinler.
49:19Şimdi devleti de tarih içinde anlayamamış. Atilla Bey hürriyeti ve özel mülkiyeti anlamadığı gibi.
49:27Şimdi hepsi beraber konuşacağım.
49:29Dediler ki efendim insanın has bir haslettir özel mülkiyet, insandan ayrılmaz.
49:34Efendim bir buçuk milyon yıl önce insan ayağa kalkmış, bir buçuk milyon yıldır insan var.
49:40Fakat özel mülkiyet ne zamandan beri var? Son 5-6 bin, 7 bin yıldan beri var.
49:45Sumerler'den, Çin'den başlatacak olursak 6 bin yıldır özel mülkiyet var.
49:49Ondan evvel 1 milyon 494 bin yıldır özel mülkiyet yok.
49:54Demek ki özel mülkiyet insanın gelişmesiyle ve aklına atmasıla yüz olacaktır.
49:58Hayır şu ile birlikte bir üretim fazlasının ortaya çıkması.
50:01Yani eskiden insanlar avlıyorlardı, ekiyorlardı ama teknoloji gelişip,
50:06toprağı deliğinden sürüp bir üretim fazlası ortaya çıktığı zaman o kimin olacak diye bir mesele çıkmıştır.
50:12Oradan da özel mülkiyet. Neyse onları geçmeyelim.
50:15Fakat şimdi esas devletin rolü. Devlet nedir?
50:19Devlet insanın tarihe müdahalesindeki başlıcı araçtır, tek araçtır.
50:24Devlet olmadan ne özgürlük yaratabilirsiniz, ne bağımsızlık yaratabilirsiniz.
50:29Yani Fransız kralın devletini yıkmış, cumhuriyeti kurarak Fransa'ya özgürlüğü getirmiştir.
50:37İngiltere'de kralı ipe yollamış, cumhuriyeti kurmasa bile,
50:42İngiliz demokrasisini adım adım yaratarak İngiliz halkına bir özgürlük getirebilmiştir.
50:52Demokrasi ve özgürlük birbirini tamamlar ve tarih sahnesine birlikte geldi.
50:56Yani ben istersem bunun birlikte olduğunu kabul etmem diye bir bilimsel tercih yok.
51:02Bilim adamı aynı fen bilgisinde olduğu gibi, fizikte olduğu gibi,
51:07arkada insanlığın yaşadığı toplumsal serüvenleri inceleyerek,
51:12oradaki ilişkileri, bağlantıları ortaya çıkartmak zorunda olsa kafasından istediği gibi safsatalar üretemez bilim adamı.
51:20Şimdi tarihte demokrasi ve özgürlük bir paket halinde gelmiş.
51:24Ben bu paketi karpuz seçer gibi paketin içinden özgürlüğü alıyorum, demokrasiyi bu tarafa koyuyorum.
Önerilen
1:50:35
|
Sıradaki
1:39:34
1:55:54
15:16
12:08
20:45
9:50
11:33
1:51:09
20:51
44:05
5:11
1:25:46
27:21
20:54
23:28
12:51
12:03
16:34
36:34
43:31
9:54
5:06
31:41