Kalem Suresi 2. Ayet Sen, Rabbinin nimeti sayesinde asla deli/cinlenmiş değilsin. (68/Kalem, 2)
https://tevhidmeali.com/sure/kalem-su...
Resûller (as), geldikleri toplum için bir örnek, uyulacak bir imam ve rol modellerdir: “Sizin için İbrahim’de ve onunla birlikte olan (müminlerde/resûllerde) güzel bir örneklik vardır. Hani onlar, kavimlerine demişlerdi ki: ‘Biz, sizden ve Allah’ın dışında ibadet ettiklerinizden berîyiz/uzağız. Sizi tekfir ettik (üzerinde bulunduğunuz yolu ve sizi reddettik). Bizimle sizin aranızda, tek olan Allah’a iman edinceye kadar, ebedî bir düşmanlık ve ebedî bir kin baş göstermiştir.’ İbrahim’in babasına söylediği: ‘Senin için Allah’tan bağışlanma dileyeceğim. (Ama) Allah’a karşı sana hiçbir faydam olmaz.’ sözü müstesna. Rabbimiz! Yalnızca sana tevekkül ettik, yalnızca sana yöneldik ve dönüşümüz de yalnızca sanadır.”
“Bunlar, Allah’ın hidayet ettiği kimselerdir. Onların yolunu takip et. De ki: ‘Ben, bunun için sizden bir ücret istemiyorum. O, yalnızca âlemlere bir hatırlatmadır.’ ”
“Andolsun ki sizin için, Allah’ı ve Ahiret Günü’nü uman ve Allah’ı çokça zikredenler için Allah Resûlünde güzel bir örneklik vardır.”
Elçiler, Allah’ın inanç, söz ve eylemlerinden razı olduğu insanlardır. Onların her hâli, tabileri için bir örnektir. Onlar, dini doğru anlamanın yegâne kıstası, şaşmaz ölçüleridir.
Önemli Anlar 00:00 - Giriş 02:56 - Kalem Suresi Tefsiri 4 03:23 - Bir önceki derse dair hatırlatmalar 07:37 - ALTINCI MADDE - İnsanlara örneklik etmek 09:13 - Ahzâb Suresi 21.ayetin nüzul sebebi 10:45 - Ayette geçen güzel örneklik neydi? 14:05 - Mutlak Örneklik 16:06 - Neden Allah (cc) örnekler gösteriyor? 21:17 - Peygamber'in (sav), Siyonizm problemini çözümünde örnekliği 25:22 - Peygamber'in (sav), devletleşme örnekliği 37:16 - Peygamber'i (sav) kimler örnek alabilir? 42:15 - YEDİNCİ MADDE - Hücceti ikame etmek 47:14 - SEKİZİNCİ MADDE - Müjdeci ve uyarıcı olmak 48:55 - Peygamber'imizin (sav) müjdelerine örnekler 54:33 - Peygamber'imizin (sav) müjde ve uyarılarını bilmezsek ne olur?
Müjdeleyici ve uyarıcı resûller (gönderdik). Ta ki resûllerden sonra insanların Allah’a (“bilmiyorduk, duymadık” gibi bahane olarak) sunacakları bir hüccetleri kalmasın. Allah (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) Azîz, (hüküm ve hikmet sahibi olan) Hakîm’dir. (4/Nisâ, 165)