Yusufeli Barajı binlerce yurttaşın anılarını suya gömdü! "Ağlamamak elde değil"

  • geçen yıl
Muhalefetin ‘Beşli Çete’ arasında yer aldığını söylediği Limak’ın inşa ettiği  baraj, Artvin'in Yusufeli ilçesi sular altında bıraktı. On yıllardır ilçede yaşayan yurttaşları anıları sular altında kaldı. Yusufelili yurttaşlar doğup büyüdükleri yerlere son kez uzaktan bakıyor. Anılarının sular altında kaldığını söyleyen Nurettin Demirci, "Geldim şu taşın başında ağladım. Ağlamamak elde değil" dedi. 













Artvin'in Yusufeli ilçesinde, Çoruh Nehri’ne inşa edilen ilçe merkezi ve köyleri su altında bırakan Yusufeli Barajı, 19 Kasım 2022’de AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı.

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından temeli 26 Şubat 2013'te atılmış, 2018’de teslim edilmesi gerekiyordu.

Yusufeli Barajı ve HES projesi için bugüne kadar toplamda 25 ihale yapıldı. Ancak üç ihalede en fazla para verildi. İlkini 2012 yılında 486,8 milyon TL fiyatla muhalefetin 'Beşli Çete'de yer aldığını söylediği holdingler olan Limak, Cengiz, Kolin yapmayı taahhüt etmiş, baraj yapımına başlanmıştı.




İkincisi ikmal ihale olarak 2018'de 1 milyar 428 milyon TL ve üçüncü ikmal ihale olarak 2021 yılında 1 milyon 299 milyon TL olarak Limak tek başına ihaleye girdi.







22 Kasım'da su tutmaya başlayan,Yusufeli Barajı'nda; su seviyesi, her geçen gün yükseliyor.  Yusufeli Barajı havzasında; su yüksekliği 106,57 metreye, depolanan su miktarı da 228,53 milyon metreküpe ulaştı.

İlçenin yanı sıra, yol ve köprülerin sulara gömüldüğü eski yerleşim yerinde, birçok bina da görünmez oldu. 153 yıllık tarihinde 7'nci kez taşınan ilçelerinin, anılarla suyun altında kaldığına tanıklık edenler, doğup büyüdükleri yerlere son kez bakmak için geliyor.

Fotoğraf tutkunlarının da ilgi gösterdiği bölgede suların ulaşmadığı noktalarda geri dönüşüm yıkımları sürüyor. Bazı kişiler de kışlık yakacak odununu, suların henüz ulaşmadığı alanlardan karşılıyor.

'AĞLAMAMAK ELDE DEĞİL'

Anılarının sular altında kaldığını söyleyen Nurettin Demirci, "Ben doğduğumdan beri buradayım. Burada büyüdüm. Çalıştım, çabaladım. Bahçe yaptım burada. Kendim, inşaatında çalıştım, ev yaptım. Burada sadece anılarımız değil emeklerimiz de var. Geldim şu taşın başında ağladım. Ağlamamak elde değil. 78 yaşındayım. Binalar sular altında kaldı ama ben bu suyun yüzeyine baktığım zaman her şeyi bir fotoğraf karesi, bir film sahnesi gibi hatırlıyorum" diye konuştu.

Gülünaz Durur da "Çok duyguluyum. Çocukluğumun geçti yerler buralar. İyi anılarımız, kötü anılarımız hep burada yaşandı. Bugün de buraya bakmaya geldik. Gözümüzün önünde burası, sular altında kaldı. Çok üzgünüm bu anlamda" dedi.

Avni Yılmaz ise "Yıllarım burada geçti. Anılarımızla baş başa kaldık. Evlerimiz, mezarlarımız, mahallelerimiz sular altında kaldı. Hüzünlüyüz ama yapacak bir şey yok. Tepeye çıkıp bu alana bakarsanız buradan daha iyi baraj yapılacak başka bir yer bulamazsınız. Devletimiz var olsun. Biz giden anılarımıza üzülüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Önerilen