Seçim yaklaşırken dezenformasyon için kullanılan bot hesapların sayısı arttı: Seçmen etkilenecek mi?

  • geçen yıl

Seçim yaklaşırken manipülasyon için kullanılan sahte hesapların sayısı arttı: Seçmeni etkileyebilir

4 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde sosyal medya platformu Twitter’da sahte (bot) hesapların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Cumhuriyet'ten Dilan Ayırkan'ın haberine göre
Ücret karşılığında yönetilen bu hesapların amacı seçmen davranışlarını etkilemek olarak gösteriliyor. Gerçek kişilere ait olmayan sahte hesaplar üzerinden otomatik mesajlar oluşturuluyor, bu sayede belirli bir konu gündeme taşınıyor. Bu hesaplar aracılığıyla anketlerde oy kullanılıyor. Sahte hesaplar bu sayede manipülasyon ve propaganda aracı olarak kullanılıyor. Bot hesapların seçmen tercihlerini etkileyip etkileyemeyeceği de tartışma konusu oldu.

Tezcan Durna konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. “Seçmen davranışlarını mutlaka etkileyecektir. En çok bot hesabın Muharrem İnce destekçileri arasında olduğu söyleniyor. Yüzde 50’nin üzerinde bot hesap takipçisi var. Bot hesaplar ‘İnce kazanabilir mi?’ tarzı bir manipülasyona yönlendirebilir.Bu hesaplar genellikle otoriter ülkelerde otoriter yönetimler tarafından tamamen manipülasyon ve dezenformasyon maksatlı kullanılıyor. Bot hesaplar sosyal medya kullanıcıları üzerinde büyük miting meydanlarından neredeyse daha da etkili bir hale gelmiştir” dedi.

Sosyal medya platformu Twitter, Haziran 2020’de Türkiye’den 7 bin 340 hesabı “devlet bağlantılı bilgi yayma operasyonlarına” karıştığı gerekçesiyle kapattığını duyurmuştu.

Cumhuriyet haberi ve bilgiyi okurlarına en güncel ve yalın haliyle aktarmaya devam edecek.

Önerilen