Celal Şengör'ün savunması çıktı! "Savcı Wikipedi'ya bile baksa ne demek istediğini anlar"

  • 2 yıl önce
Prof. Dr. Celal Şengör'e semavi dinlerde peygamber olarak kabul edilen Musa ve İbrahim hakkında söylediği sözler nedeniyle soruşturma açıldı. Şengör, savunmasında anlattıklarının bilimsel gerçeklere dayandığını belirtirken, "Sayın Cumhuriyet Savcısı sadece Wikipedia'ya bile bakmış olsalar ne demek istediğimizi anlar" dedi.

Dünyanın önde gelen yer bilimcilerinden Prof. Dr. Celal Şengör, Habertürk’te katıldığı Teke Tek Bilim programında, Musa ve İbrahim peygamberlerin yaşadığına dair bir kanıt olmadığını, tarihi bir kişilik olarak yaşadığı kesin olarak bilinen tek peygamberin Muhammed olduğunu söyledi.

İktidarın sansür aygıtı haline gelen RTÜK, programa ceza verirken savcılıkta Şengör'ü "Halkın Bir Kesiminin Benimsediği Dini Değerleri Alenen Aşağılamak" suçlamasıyla ifadeye çağırdı.

GÜLŞEN'İN SAVCISI

Soruşturma savcısının, Gülşen’i tutuklamaya sevk eden savcı olması dikkat çekti. Bugün ifadeye gidecek Şengör’ün avukatı Celal Ülgen’in hazırladığı savunmaya Cumhuriyet'ten Barış Terkoğlu ulaştı.

"WIKIPEDIA’YA BİLE BAKMIŞ OLSALAR NE DEMEK İSTENDİĞİNİ ANLARLAR"

"Bu değerlendirme bilimsel bir değerlendirme olup tarihi bir gerçeklik taşımaktadır" denilen savunmada "Sayın Cumhuriyet Savcısı sadece Wikipedia'ya bile bakmış olsalar ne demek istediğimizi anlar" ifadeleri kullanıldı. Wikipedia’dan yapılan alıntılar savunmada şöyle yer aldı:

"Musa'yla ilgili ilk yazılı kaynak Babil Sürgünü sırasında üretildiği düşünülen metinlerdir. Bu metinler Musa’nın yaşadığına inanılan dönemden yaklaşık olarak 1000 yıl sonrasına denk geliyor ve Musa veya Kutsal kitap ile ilgili bazı anlatıların Babil-Sümer anlatıları ile benzerliklerine de ışık tutabilir. (…) Musa'nın doğumu ve büyütülmesi ile ilgili anlatılan öykülerin bir kısmı Akad kralı Sargon, Hint en:Karna ve Yunan Oedipus öyküleri ile örtüşür, yani belli ki masalsı bir karaktere yakıştırmadır. (…) 21. yüzyılın başlarında arkeologlar, İbrahim, İshak veya Yakup'u güvenilir tarihi şahsiyetler yapacak herhangi bir bağlam kurma umudundan vazgeçtiler.”

"NUH TUFANI DA MASALDAN ÜRETİLDİ"

Prof. Celal Şengör’ün savunmasında bütün bunlara ek olarak Nuh Tufanı’nın da masallara dayandığı anlatıldı:

"Şengör’ün 2003'te dünyanın en prestijlilerinden olan Amerika Jeoloji Derneği tarafından yayımlanan bir kitabında Nuh Tufanı menkıbesini detaylı olarak inceleyerek onun da 1875'ten beri pek çok Eski Ahit uzmanı, Asurolog, tarihçi ve arkeoloğun da defaatle yayımladığı gibi—tamamen Sümer, Asur ve Babil mitolojilerine, yani masallarına dayandığını, sözde dünyayı kaplayan bir tufan için jeolojik en küçük bir iz bile bulunamadığını belgelemiştir. Şengör'ün eserinin orijinalliği ilk defa Sümer, Akkad, Babil, Yunan ve Eski Ahit anlatılarını sütunlar halinde dizerek bir ‘deneştirme şeması’ oluşturması olmuştur. Şengör'ün şeması hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak bir şekilde Nuh Tufanı menkıbesinin eski Mezopotamya masallarından türediğini ispat etmekte, kendinden önce pek çok bilim insanı tarafından zaten ortaya atılmış bu görüşü dest

Önerilen