Bu hastalıkta Erken tanı ve tedavi çok önemli…

  • 6 yıl önce
Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Özel Echomar hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzman doktoru Tuğba Erdoğan 1 Aralık Dünya AİDS günü ile ilgili açıklamada bulundu. Erdoğan, hastalarda HIV virüsünün erken tanı ve tedavi ile normal yaşamlarını sürdürebildiklerini ifade etti.

Özel Echomar hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzman doktoru Tuğba Erdoğan açıklamasında 1 Aralık Dünya AİDS gününde sloganlarının ‘Testini yaptır, doğruyu bil’ olduğunu kaydetti. Erdoğan “Bugün 1 Aralık Dünya AİDS günü. 1980 yılından bu yana HIV hastalarının sayısı artmaya başladı. 1988 li yıllarda da Dünya Sağlık Örgütü bugünü HİV hastalarına hem bulaşıcılığını önlemek hem onları daha organize takip etmek adına 1 Aralık tarihini ‘Dünya AİDS günü olarak ilan etti. Şu an geldiğimiz noktada 36 milyon hasta HİV virüsü ile enfekte. Bunlardan bildiğimiz kadarı ile 22 milyonu tedavi altında. 1996 yılından itibaren çok etkin tedavilerle takiplerle de artık ölüm oranları çok çok azaldı. Geçen yık 940 bin kişi HİV nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak geçmiş yıllarda 2 milyon 2,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesi söz konusuydu. Bugünkü sloganımız ‘Testini yaptır, doğruyu bil’ Şu nedenle, HIV’nin şu anda bir aşısı yok. HİV virüsünü tamamen vücuttan çıkaramıyoruz. Ama Çok etkin tedavilerimiz var. Erken hastalara erken ve doğru tanı koyabilirsek onları takip ederek normal yaşam sürelerini yaşatabiliyoruz. Burada önemli olan bulaşma yollarının bilinmesi. Daha fazla HIV’li hastaların topluma bu hastalığı enfekte etmemelerini sağlamak”

HIV NASIL BULAŞIR?

Hastalıkta önemli olan ilk durumun hastalığın nasıl bulaştığının bilinmesi gerektiğini kaydeden Özel Echomar hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzman doktoru Tuğba Erdoğan “HİV Nasıl bulaşır. Önemli olan o. Birincisi Kan ve kan ürünleri ile ikincisi cinsel ilişki ile, üçüncüsü anneden bebeğe doğum esnasında dördüncüsü de ortak enjektör kullanılmasıyla, kanla temas etmiş ortak malzemelerin kullanılmasıyla geçer. Bu noktada bulaşma yollarını çok iyi bilmek kendimizi ve toplumu koruma adına önemli. Eğer herhangi bir şekilde şüpheli bir temas öykünüz varsa lütfen testinizi yaptırın. Doğruyu bilin. Erken tanı ve tedavisi çok önemli”

HIV VİRÜSÜ TAŞIYANLAR TOPLUMDAN DIŞLANAMAZ

Özel Echomar hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzman doktoru Tuğba Erdoğan, konuşmasının son bölümünde HIV virüsü taşıyan hastaların kesinlikle sosyal hayatta dışlanamayacaklarını kaydetti. Virüsün tokalaşma, sarılma ve benzeri işlemlerle bulaşmadığına dikkat çeken Erdoğan “Birde şu konu çok önemli ve parmak basmak istiyorum. HIV enfeksiyonu olan kişiler benim için, diyabeti olan, hipertansiyonu olan hastalar gibiler. Yani kronik bir hastalıkları var. Toplumdan soyutlanamazlar. Sosyal aktivitelerle HIV virüsü kesinlikle bulaşmaz. O hastalarla ki ben çok sayıda HIV virüsü taşıyan hastaları takip ediyorum. Benim için de çok kıymetli bir grup. Kronik h

Önerilen