Türkiye’de İlk Kez Trabzon'da Uygulandı... Fındığı Damla Sulama İle 2 Kat Büyüttüler

  • 6 yıl önce
Fındık üretiminde kaliteyi arttırmak için Türkiye’de ilk kez Trabzon’a bir üreticinin bahçesinde kurulan aşılı fındık sistemi verimini her yıl arttırıyor.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Dünya fındık üretiminin büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye'de üretim yapılan bahçelerde ocak sisteminin yerini ikili ve tek gövdeli ağaç uygulaması almaya başladı.

Merkezi Giresun'da bulunan Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan deneme çalışmalarından olumlu sonuçlar alınması üzerine Türkiye'de de çok ağaçlı sistem olan ocak şekli terk edilerek, ikili ya da tek gövdeli ağaçlardan oluşan bahçeler kurulmaya başlandı.
Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2014 yılında hayata geçirilen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, Türkiye'de ilk olarak tek gövdeli ve aşılı ağaç sistemine sahip bahçe Trabzon'un Ortahisar ilçesinin Çukurçayır mahallesinde Ekrem Zengin adlı vatandaş tarafından kuruldu. Bahçeye Bolu ağacı denilen gövde üzerine aşılama yapılarak kondurulmuş 40 fidan 5'er metre aralıklarla dikilirken, bahçeden bu yıl 500 kilogram verim alınması bekleniyor.

Dikimi 4 yıl önce yapılan bahçede incelemelerde bulunan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay bölgede tek dal sisteminin yaygınlaşması fındıktaki verimin her yıl artarak devam edeceğini söylediler.
Cahit Gülbay, Türkiye’de ilk defa enstitünün dışında üretici bazında aşılı tek dal sistemiyle Trabzon’da fındık bahçesi kurulduğunu belirterek, “2014 yılında Bakanlığımızın Ticaret Borsası ile fındık bahçelerinin verimliliğini arttırılması projesi kapsamında daha önce 25 eski bahçenin sökümünü yapmıştık. Daha sonra yeni çeşitler üzerinde Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzün de tescil ettirdiği çeşitlerle deneme bahçeleri kurduk. Bu bahçeyi diğer bahçelerden ayıran özelliği, Türkiye’de ilk defa, üretici bazında aşılı tek dal sistemiyle fındık bahçesi kurulmasıdır. Normal fındık bahçelerinde meyve veren ağaçların dibindeki sürgünler her yıl çıkar. Bunların zaman içinde bakımı olmazsa ocakta ki dal sayısı artar, ama verim gün düşer. Bu bahçede fidan hiçbir şekilde dip sürgünü vermiyor. Dallardaki fındık da daha kaliteli, hastalıklara dayanıklı oluyor. Verim dal başına 10 kg’a kadar çıkabiliyor. Dallara baktığımızda fındıkları görüyoruz. Bir dekarda 50 tek dal dikildiğinde verimi düşünün. Halen genel ortalama dekarda 50-80 kg ortalama da olan bir değere bakıldığında, bu bahçeden 400-500 kg’lık verim alabileceğiz. Bu da fındıkta verimin üst seviye çıkması demektir. Birim alandan daha fazla ürün elde edilirken, ürün maliyeti düşeceğinden, üreticilerimiz daha fazla kazanç sağlayacak. Bu bahçeyi deneme amaçlı yaptık. İleride yaşlanmış olan bahçelerimizin bu çeşit üzerinden adaptasyonunu arttıracağız. Bu fidanlardan amacımız birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmesidir.” dedi.

“Hem birim alanda verim, hem de kalite artsın”

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da fındığın son derede önemli bir ürün olduğunu dile getirerek, “Bu Türkiye’de aşılı olarak oluşturulan ilk ve tek fındık bahçesi. Borsa olarak, farklı şekillerde Trabzon’da 63 bahçeyi destekliyoruz. Bizim hedefimiz birim alanda fazla fındık almak. Maliyetleri düşürmek ve kaliteli fındık elde etmek. Sanayi de toksiti ve asidi düşük olan ürünler tercih ediliyor. Bizde bu amaçla kaliteyi arttırmaya çalışacağız" dedi.

#haber #gündem #news #sondakika #haberler #türkiye #trabzon #fındıküreticisi #tekgövdelifıntık #ocakfındık #fındıkyetiştiriciliği
================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Önerilen