"Katalonya yönetimi Avrupa mahkemelerine başvurabilir"

  • 7 yıl önce
İspanya’daki Katalonya krizinin ardından, ülkede ilk kez bir bölgenin özerkliğinin askıya alınması için anayasanın 155. maddesi devreye sokuldu.

Daha önce bir örneği yaşanmadığından bu sürecin nasıl işleyeceği ya da yasaların Madrid hükümetine ne kadar yetki tanıdığı kafaları karıştırdı.

155. madde karşısında Katalonya yönetiminin ne tür haklara sahip olduğunu Ulusal Uzaktan Eğitim Üniversitesi, anayasa hukuku profesörü Antonio Torres del Moral’e sorduk.

Antonio Torres del Moral: “Yasal açıdan bakıldığında, Katalonya yerel yönetimi merkezi hükümetin aldığı tüm önlemlere tepkisini, itiraz hakkını kullanarak gösterecektir. Örneğin, erken seçime gidilmesi kararını normal şartlarda özerk yönetimin başkanı alır. Ancak şu an özerklik askıya alınmış durumda, bu nedenle seçim kararını merkezi hükümet veriyor. Katalan yönetimi buna itiraz edebilir.

Yine normal şartlarda Anayasa Mahkemesi’nin her hangi bir konuyu sonuca bağlaması bir bir buçuk yılını alır. Fakat Katalonya konusunda kararlar 48 saat içinde alınıyor. Yani, mahkeme sürekli iş başında ve Katalonya ile ilgili meselelere öncelik tanınıyor.

Katalonya yönetiminin Anayasa Mahkemesi’ne yapacağı itirazdan sonraki adımıysa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne veya Avrupa Adalet Divanı‘na başvurmak olacaktır. Buradan alınan neticeler merkezi hükümeti, Katalonya ile ilgili izlediği politikaları değiştirmeye zorlayabilir.”

Önerilen