Άκαρπη η διεθνής διάσκεψη για την συριακή κρίση

  • 8 years ago
Χωρίς συμφωνία σε μια κοινή στρατηγική για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Συρία, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Λοζάνης.

Μετά την αποτυχία της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας να διασφαλίσει την εκεχειρία, η πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να καλέσει στις διαπραγματεύσεις τους ομολόγους του επτά περιφερειακών δυνάμεων, «ανοίγει ένα νέο μονοπάτι στην διαδικασία», εκτιμά πηγή της Ουάσινγκτον.

Πέρα από την Ρωσία και τις ΗΠΑ, στη διεθνή διάσκεψη συμμετείχαν η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

«Υπήρξε συναίνεση σε μια σειρά επιλογών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκεχειρία, παρότι δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης ο Τζον Κέρι.

Τόσο η αμερικανική όσο και η ρωσική πλευρά έκαναν λόγο για ενδιαφέρουσες νέες ιδέες και επιβεβαιώνουν ότι οι επαφές θα συνεχιστούν την Δευτέρα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι «μιλήσαμε ξεκάθαρα υπέρ της ταχείας έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας» το προσεχές διάστημα.

Δεν εκδόθηκε ωστόσο κοινό ανακοινωθέν, ούτε μια ξεκάθαρη αποτύπωση των επόμενων βημάτων της διαδικασίας.

Την Κυριακή ο Τζον Κέρι συναντά στο Λονδίνο τους ΥΠΕΞ δυτικών χωρών.

Δυτικός διπλωμάτης επισήμανε ότι η συνάντηση της Λοζάνης δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη και οι στόχοι της ήταν αόριστοι.

Πιεστική η κατάσταση στο έδαφος

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, στο Χαλέπι βρίσκεται σε εξέλιξη ολομέτωπη επίθεση του κυβερνητικού στρατού, με τη συνδρομή ρωσικών μαχητικών, για την ανακατάληψη των τμημάτων της πόλης που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι άμαχοι διαρκώς αυξάνεται.

Στις υπό πολιορκία ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, που βομβαρδίζονται διαρκώς, εκτιμάται ότι ζουν 275.000 πολίτες και περίπου 8.000 αντάρτες.

Στις επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 370 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Δύση καταλογίζει σε Μόσχα και Δαμασκό την διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στο Χαλέπι: βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σφαγές αμάχων και μια επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια.

Συρία και Ρωσία αντιτείνουν ότι πλήττουν μόνο «τρομοκράτες» στο Χαλέπι και κατηγορούν από την πλευρά τους τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν την εκεχειρία βομβαρδίζοντας συριακά στρατεύματα που μάχονταν εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα φάρμακα εξαντλούνται στο ανατολικό Χαλέπι.

Αντάρτες εναντίον πόλης – συμβόλου των τζιχαντιστών

Σύροι αντάρτες, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, προελαύνουν με στόχο να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Ντάμπικ.

Η πόλη έχει ιδιαίτερα συμβολική αξία, καθώς σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση και την προπαγάνδα των τζιχαντιστών, εκεί θα διεξαχθεί η τελική μάχη μεταξύ των Μουσουλμάνων και των απίστων.

Την Ντάμπικ υπερασπίζονται περίπου 1.200 μαχητές του ΙΚΙΛ.

Στην μάχη συμμετέχουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη

Recommended