'Gürcistan'ın Taş Devri' isimli sergi insanlık tarihini baştan yazacak

  • 8 yıl önce
Gürcistan Ulusal Müzesi insanlık tarihininde gelişimin 2 milyon yılını kapsayan görkemli bir sergi ile gündemde.

Sergi tüm dünyadan toplanan kafatasları ve kemiklerle Gürcistan’da 1991 yılında bulunan insan fosillerinin bir araya getirilmesiyle tarihte doğru bildiğimiz yanlışları ortaya çıkarıyor.

Gürcistan’da bulunan kafatası ile, insanın atalarının Afrika’dan Avrasya’ya sanılandan 800 bin yıl önce göç ettiği anlaşılmıştı.

Müzenin Genel Müdürü David Lordkipanidze, şu açıklamalarda bulundu:

“Tam olarak 25 yıl önce Dmanisi’de bir insan kafatası bulundu. Bu büyük bir olaydı. Afrika dışında 1.8 milyon yıllık bir insan fosilinin olabileceğini asla tahmin etmiyorduk. Daha sonra başka fosiller de bulduk, şimdi elimizde dördü kafatası olmak üzere 5 farklı insandan fosiller var. Elbette hayvan kemiklerine de sahibiz. Bu açıdan en yaşlı homosapiens fosillerinde Afrika’dan sonra dünyadaki en geniş koleksiyona sahip olduğumuzu rahatlıkla belirtebilirim.”

Taş Devri Enstitüsü Yardımcı Müdürü Nicolas Toth ise buluşların öneminden şu sözlerle bahsediyor:

“Dmansi insanların Afrika’dan göç ettiğinin en büyük kanıtı. Modern insanın beyninin üç katı büyüklüğünde bir yapı, bölgeye kurulan basit taş hanelerin yanı sıra yırtıcı kedigillerin arasında hayatta kalabilmeyi başaran insanlar… İnanılmaz değil mi?”

‘Gürcistan‘ın Taş Devri’ isimli sergi Eylül 2017’ye kadar ziyaret edilebilir.

Önerilen